Реклама / Ads
0| 4648 |18.01.2008 НОВИНИ

По Черноморието не щат Бургас-Александруполис

.
Бургазлии твърдят, че решенията за изграждане на петролопровода се взимат на тъмно и въпреки обявения референдум институциите ще подпишат споразумението, което ще съсипе поминъка в района.
 

Триста души с автобуси потеглиха рано сутринта от Бургас за София. Те ще участват в организирания от Инициативния комитет за спасение на Бургаския залив митинг във връзка с плановете за строителство на петролопровода Бургас - Александруполис. Днешният ден е избран неслучайно, защото по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин ще се подпише договора за създаване на Международната проектна компания, която ще изгражда петролопроводът.

Протестът ще е на обяд пред НДК. Председателят на инициативния комитет Манук Маункян заяви, че е налице сериозно безпокойство от начина, по който правителството на Република България и компетентните държавни институции се ангажират с изграждането на петролопровода Бургас – Алескандруполис и съпътстващите го съоръжения в Бургаския залив и на сушата. Въпреки насрочения от местните власти в Бургас референдум по повод петролопровода, правителството и държавните институции се готвят да подпишат споразумение за създаването на Международна компания за реализация на проекта по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в България на 18 януари т.г. Бургазлии смятат, че решенията се взимат на тъмно и прибързано, а те могат да доведат до тежки, дори катастрофални последици за икономиката, туризма, околната среда, живота и здравето на хората не само в Бургас, но и в цяла Югоизточна България, както и да повлияят негативно върху развитието на цялата страна.

Жителите на Черноморец също ще се включат в протестния екологичен митинг в срещу изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Решението за това е взето на обществена дискусия , а в момента срещу изграждането на петролопровода тече подписка. Според тях е има висок екологичен риск при разтоварването на танкери с петрол на буйове в морето в Бургаския залив, защото при разлив ще се замърси цялото Южно Черноморие до Резово включително. Освен екологичните последствия за природата, това ще се отрази и на туризма, който е основен отрасъл на района.

Протестният митинг ще се проведе под надслов “Да спасим Бургаския залив”. Редом с този митинг от 11 ч. граждански организации правят възпоменание за убитата руска журналистка Анна Политковская в параклиса на репресираните до НДК. В 12.30 тръгва протестно шествие от пилоните при НДК до площада пред Булбанк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4889 |15.03.2007 След 14 години подготовка днес подписват споразумението за Бургас-Александруполис . 0| 5816 |15.03.2007 Подписано е споразумението за проекта Бургас-Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads