Реклама / Ads
0| 5481 |15.03.2007 НОВИНИ

Подписано е споразумението за проекта Бургас-Александруполис

.
Представители на Русия, България и Гърция, в присъствието на лидерите на трите държави, подписаха междуправителствено споразумение за петролопровода Бургас-Александруполис. Петролопроводът транспортира петрол от Русия от Черно море до Егейско море.
"Подписването на споразумението не е краят на усилията, а едно ново начало". Това заяви премиерът на България Сергей Станишев на пресконференцията след подписването на междудържавното споразумение за Бургас-Александруполис. “Оптимист съм за резултатите, които ще постигне международната компания, която ще се създаде”, заяви Станишев и допълни “Остават да се подпишат важни споразумения и на трябва да има намаляване на усилията. "Петролопроводът Бургас-Александруполис внася сериозен принос в развитието на енергетиката и ще разнообрази и увеличи доставките на руски енергоизточници до световния пазар", каза на свой ред руският президент Владимир Путин. "Петролопроводът Бургас-Александруполис ще бъде от полза за Русия, Гърция, България и другите страни, подчерта Путин. Стъпката, направена днес, е продиктувана не само от интересите на Русия и Гърция, но и от нашите партньори, посочи Путин на среща с гръцкия премиер Костас Караманлис. Той изтъкна, че нефтопроводът е изгоден за страните и благодари на гръцкия премиер за личната му подкрепа за проекта. Гръцкият премиер Костас Караманлис изрази надежда, че и други съвместни начинания ще се развиват успешно.
Дължината на петролопровода е около 300 км., пропускателната му възможност е от 35 до 50 милиона суров петрол годишно. Маршрутът заобикаля турските проливи Босфора и Дарданелите, което ще позволи да се разтовари тази транспортна артерия и да се намали цената на доставките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1035 |28.03.2023 Предложение: Договорът на НЗОК за работа на аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни, да се удължи . 0| 1030 |28.03.2023 Главен комисар Петър Тодоров: Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК . 5| 1195 |28.03.2023 Росен Христов: България продължава срещите за предоговаряне на ПВУ . 2| 1452 |28.03.2023 Съветът на ЕС се споразумя за продължаване на ограниченията за потребление на газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads