Реклама / Ads
1| 4338 |09.08.2015 НОВИНИ

Черноморската вода била с добри показатели

.
Морската вода на нашето Черноморие е с добри показатели, според европейските изисквания. Това показват данните от последните проби. С най-високо качество са водите са Кипър, Люксембург и Малта, съобщи БТВ.
 

Все още обаче има два плажа, където има замърсявания извън нормите. Единият се намира до Царево, наричат го Попския плаж и за поредна година проби, взети от морската вода са показали несъответствие на нормите.

 

Преди 4 години на това място във водата бяха засечени отклонения от нормите на съдържание на бактерията ешерихия коли.

 

50 проекта за над 713 млн лева са финансирани с евро и бюджетни пари по Българското Черноморие за опазване на околната среда.

 

Продължава изграждането на 3 нови пречиствателни станции за отпадни води - 2 в Бургас и созополската, реконструират се още 4.

 

„Чрез тях осигуряваме пречистване на водите изцяло в съответствие с европейското законодателство, защото морето е чувствителна зона. Отнема се азот и фосфор, и освен това се заустват вече обработените, вече пречистените води навътре в морето, като по този начин се осигурява гаранция на зоните, които се използват за къпане и за плажуване”, посочи екоминистърът Ивелина Василева.

 

Въпреки това по морето има проблемни зони. В положението на царевския Попски плаж е и Офицерският във Варна.

 

От няколко години насам той е едно от най-мръсните места по родното Черноморие. Причината - изливането на водите от Шокъровия канал, в който често незаконно се изхвърлят боклуци.

 

„8 констативни протокола са направени, няма предпоставки за запушване и подприщване на водата, която тече в него", каза Николай Някоголов от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”.

 

През миналата година дори се стигна до затварянето на плажа. Това лято засега показателите на водата са в норма.

 

Регионалните здравни инспекции правят по 2 проверки месечно от водите на всички зони за къпане по българските плажове.

 

„По принцип, лошото качество на водите за къпане може да предизвика стомашно-чревни заболявания от вирусен или бактериален произход, може да предизвика конюктивити, някои пъти и кожни раздразнения или възпаления на кожата”, посочи д-р Иво Атанасов от Министерството на здравеопазването.

 

Очаква се до края на този сезон да са готови всички пречиствателни съоръжения за отпадни води по морето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 18027 |08.08.2015 Заболяване на аортата погубила Филип Плевнелиев . 1| 4400 |06.08.2015 Мъж умря след побой за кражба на кобила с конче . 0| 4616 |06.08.2015 Пълнят с вода „черното езеро“ в Гълъбово . 16| 5674 |03.08.2015 Борисов: Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads