Реклама / Ads
38| 5186 |15.08.2011 НОВИНИ

Червените фалирали, търсят пари от олигарси

.
Източник: източник
БСП не разполага с достатъчно пари за предстоящите избори. Социалистите били предвидили в бюджета си едва 400 хил. лв за двата вота наесен. В същото време за президентските избори ще са нужни 2 млн. лв., тъй като БСП се явява със собствен кандидат и още 4 млн. лв. за местния вот, пише столичен всекидневник.
 

Определеният по закон таван от 8 милиона няма да бъде достигнат, тъй като социалистите ще разчитат на коалиционни партньори в някои от регионите, а в други ще подкрепят инициативни комитети или кандидати на други партии, поради което няма да имат твърде големи харчове. Въпреки това в столетницата са се хванали за главите и се вайкат откъде могат да намерят нужните 6 млн. лв. за изборите. Преди дни евродепутатът Кристиан Вигенин възропта, че ако БСП може да събере милиони с дарителски акции, по-добре да ги даде за изборите, а не да възстановява чинията на Бузлуджа. Като знам какво е финансовото състояние на партията, освен да свети петолъчката, не виждам какво друго може да се направи, коментира Вигенин.

Финансовата криза в БСП се дължи на твърде малката субсидия, която червените делят с коалиционните им партньори, макар техният принос като брой гласове да не е чак толкова съществен.

Един от вариантите, който ще използват за намиране на средства, са така наречените „инициативни комитети по места“, които да подкрепят кандидат-президента им Ивайло Калфин. Така те хем ще могат да се съберат пари, без да се отчитат пред Сметната палата, хем уж ще „разширят ветрилото“ за подкрепа. В допълнение, в тези комитети могат да се дават пари и от фирми, без това да нарушава изборните закони.

На „Позитано“ 20 обаче вече се чуват гласове, че е време т. нар. червени олигарси да подпомогнат партията в трудния финансов момент, а не само да се изказват по конгреси или да се снимат на Бузлуджа. Вместо Георги Гергов да опъва трапези за пловдивския соцактив и да го пои и храни всеки месец, може да даде малко пари за вота, разсъждават червените. Същото се очаквало и от Николай Банев, и от Борислав Гуцанов, както и от повечето бизнесмени с партиен билет. Редовите социалисти били гневни, че при всяка кампания се получавали дарения от едни и същи – самите кандидати и няколко депутати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6022 |10.08.2011 Докъде ще стигне мъжествеността на Борисов щели да гледат червените . 20| 5035 |13.07.2011 Червените играят с Калфин и Живкова . 1| 4937 |18.06.2011 Търсят лекарска грешка за смъртта на две бебета . 10| 5669 |01.06.2011 Червените си знаели, че вотът им нямало да мине

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads