Реклама / Ads
0| 2881 |01.03.2022 НОВИНИ

Четири автобуса със сънародниците ни вече са в Молдова

.
Източник: НТВ
През границата между Украйна и Румъния преди часове са преминали и 4 български автобуса, пътуващи от Киев. Мъжете са били обстойно проверявани заради мобилизацията на украинското население в момента.
 

Ситуацията на украинско-румънската граница е спокойна, а организацията – изключително стриктна. В палатки са прекарали нощта десетки семейства, търсещи спасение от войната.

 

“Късно снощи са се опитали голяма група да преминат границата. Тук организацията е такава, че когато има голямо струпване на хора започват да бият камбаните в църквите наоколо. Така хората разбират, че има нужда от помощ”, разказа Петко Петков,  доброволец на границата между Румъния и Украйна, където помага на хора, които бягат от Украйна. “На място има коли с медицинска помощ. А регистрацията на документи на един човек отнема около 3 и 5 минути”. 

 

Петков заяви по НТВ, че българските доброволци не търсят само само българи, пристигащи от Украйна. ‘Ние се опитваме да помогнем на хора, които се опитват да излязат от която и да е граница, за да могат да тръгнат заедно. Случва се така,че има автобуси, които тръгват празни, защото хората се местят от една на друга граница, в опит да излязат от Украйна”, обясни доброволецът, който се занимава с организационните процеси по евакуацията  на границата.

 

Всички наши сънародници, които тръгнаха от Киев в късните часове, вече са на територията на Молдова. Те са посрещнати от българските дипломатически представители. Имат храна и вода. Това са около 200 души майки с деца. Това заяви за NOVA министърът на външните работи Теодора Генчовска.

 

"Тепърва вече има заявки от други българи от Киев и от Харков. Работим с други членки на ЕС имаме съдействие и от НАТО", каза още Генчовска. "Опитваме се да ги групираме по възможно най-бързия начин. Хубавото е, че бройката вече драстично намаля".

Тя коментира и случая с жената, която не успя д а бъде евакуирана, въпреки, че беше подала документи.

 

"Тя вече се е свързала през други българи със Ситуационния център. В цялата тази суматоха има някакво разминаване в списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала и пълния списък, който външно министерство е имал. Не е забравена. Те са две жени с едно дете. Работи се и за евакуацията им", обясни Генчовска.

По думите й операцията по евакуиране в нощта на понеделник срещу вторник е протекла тежко.

 

Имало е и два случаа на мъже, които са с украинско гражданство и са върнати, защото принадлежат на мобилизация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3144 |26.02.2022 Три пълни автобуса с българи са потеглили от Одеса . 0| 2911 |26.02.2022 Още два автобуса с български граждани тръгват днес от Одеса . 0| 3143 |26.02.2022 Пристигнаха двата автобуса с българи, евакуирани от Украйна . 0| 3481 |25.02.2022 Центърът на бесарабските българи в България предлага помощ на сънародниците ни в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads