Реклама / Ads
31| 4756 |16.01.2009 НОВИНИ

Е. Дайнов: България е по-малко европейска, отколкото преди 20 г.

.
Това било така, защото настоящето правителство деевропеизирало много устремно България. На хората вече им писнало, сега опозицията трябвало да си преведе протеста.
 

 

В първия ден на протеста младото поколение излезе на улиците, отвратено от поведението на полицията и от политиците, а ако младите са отвратени от държавата си, губи цялата тя, оповести по БНТ политологът Евгени Дайнов. При положение, че младите днес пак са на улиците, значи печелим едно ново младо поколение, което ще влезе в политиката, тъй като всеки един протест трябва да завършва с политическо искане. Основната причина за протеста, според Дайнов, идвала от там, че на хората им е писнало, а България днес била по-малко европейска страна, отколкото преди 20 години, защото настоящето правителство деевропеизирало много устремно България. Що се отнася до опозицията, тя или трябвало да преведе исканията на протестиращите на политически език, или ще остане на един кораб, който няма много общо с обществените въжделения. Сега бил звездният им миг да проумеят какво се иска от тях и да станат представители на гневните настроения. 

Никой не може да извлича дивиденти от онова, което е вън от легитимните институции; този протест не е на партии, а редица протестиращи с много конкретни и точни искания останаха в сянка, изрази мнениесоциологът Юрий Асланов . Той се усъмнение, че някой може да спечели от тези протести, още повече, че политическо искане не било дефинирано. Според него едва ли протестиращите добре разбирали какво означава смяна на политическа система, нямали и ясна програма за нейната замяна. Асланов заяви, че полицаите не са нарушили правила и ако протестът бил организиран от опитна партия, до проблеми нямало да се стигне. Заплахата за социолога била в това, че общественото мнение се ползвало не като оръжие за промяна, а като оръжие за поддържане на статуквото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 5067 |16.01.2009 Я. Янев: България е криминална държава, управлявана от политическа мафия . 5| 6122 |14.01.2009 България - страна на милионери . 99| 5805 |13.01.2009 България в изкуството - равнозначна на клозет? . 22| 4971 |11.01.2009 Газ (не) потича към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads