Реклама / Ads
1| 3718 |04.06.2019 НОВИНИ

Дъжд и кал заляха Е79, бедстват селища

.
E79
Скатни води и кал заляха една от четирите ленти за движение на главен път Е 79 от Мездра към Враца. Движението беше ограничено, а трафикът - пренасочен по обходно трасе за близо 2 часа.
 

По същото време нагоре по склона силна градушка напълно унищожи насаждения с царевица. Земята край мездренското село Боденец побеля, а дълго след стихията ледените късове не можеха да се разтопят.

 

Снощи в Старозагорско имаше проливни дъждове. В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена и почти унищожена. Във връзка с пороите и очакваните нови валежи от земеделското министерство съобщиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на „Напоителни системи“. Извършва се денонощен обход и наблюдение на язовири, реки и диги. Има готовност да се използва тежка техника, за да не се допуснат бедствени ситуации.

 

За последните 16 години реката е имало три бедствие като това Вчера беше най-голямото. Тук проблемът е, че реката е много плитка, основната скала е много близо.

Трябва държавата да се намеси. Да се изградят диги, да се укрепи коритото, за да се ликвидира веднъж завинаги този проблем.

 

Водите на река Янтра се повишиха опасно в района на Велико Търново. Близо 6 метра е достигнал водният стълб в понеделник сутрин.

 

110 литра на квадратен метър дъжд се изля над старата столица и принуди властите да поставят реката под денонощно наблюдение. По обед нивото се понижи на около 4 метра.

 

Заради придошлите води затворена за туристи остана църквата „Свети 40 мъченици”, защото подходът към нея бе наводнен.

 

Обявено е частично бедствено положение.

 

Община Горна Оряховица обяви частично бедствено положение заради задръстен с дънери мост над Янтра. Спешни екипи разчистиха основите на съоръжението. Движението вече е възстановено.

 

Мълнии оставиха без дом семейство в Казанлък. Покривът на жилището им бил поразен от две гръмотевици. Вследствие на това възникнал пожар, който го унищожил, а цялата къща е наводнена.

 

Проливен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час улици и булеварди се превърнаха в реки. Десетки автомобили закъсаха. Стотици домакинства останаха без ток заради аварии. Наводнени бяха къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и четири болници. Екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от дома на културата „Борис Христов“.

 

Заради обилните валежи към 19:00 ч. река Моравишка между Мездра и Враца е излязла извън коритото и е заляла пътното платно на Е79 в посока Мездра - Враца. Временно е ограничено движението на моторни превозни средства, като автомобилите се пренасочват по стария път Моравица - Руска Бяла, се казва в съобщение от областната администрация.

 

В обратната посока движението е разрешено.

 

Екип от Община Мездра е на мястото и е констатирал, че нивото на водата е спаднало с 3 см, а върху платното се стичат ниски водни и кални маси, които предстои да се почистят.

 

По данни на дежурните в Областния съвет по сигурност, за час е било прекъснато електроснабдяването в с. Бели Извор и кв. „Кулата” и вече е възстановено.

Към момента няма данни за опасност за населението.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3689 |03.06.2019 Дъждът не спира, вещае нови наводнения . 0| 3888 |02.06.2019 Свлачища, тиня и дъжда блокираха пътища в страната . 0| 3534 |28.05.2019 Слънце на Изток, дъжд в планината . 12| 5647 |24.05.2019 Веселина Томова: Заради дъждовете ще има жертви на новия булевард във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads