Реклама / Ads
10| 5396 |03.11.2013 НОВИНИ

Данъкът за старите коли скача двойно?

.
Източник: Булфото
Нови данъци ще плащат собствениците на автомобили догодина. Според проекта за промени на Закона за местните данъци и такси от 2014 година налогът за колите, произведени преди 2000 година ще скочи двойно. Има шанс, обаче, това да не се случи.
 

 

Според проекта данъкът за по-старите коли трябва да скочи двойно, тъй като от догодина отстъпки от налога могат да ползват само колите с Евро стандарт по- висок от Евро-3, съобщава Нова телевизия. В момента преференциите важат за всички автомобили с катализатор.

 

Първоначално идеята на финансовото министерство беше 30% отстъпка да има за автомобили с Евро 3 е 4, а 50% за колите със стандарт 5 и 6. 

Собствениците на над 1 милион стари коли, които са с катализатор, но не и с евростандарт, ще плащат повече. Най-засегнати ще са онези, с коли отпреди 2000-та година.

Ето и конкретен пример. Досега са ползвали 50% отстъпка за катализатор или – ако данъкът е определен на ниво 150 лева – те реално са плащали само 75 лева.  Догодина разходът им ще е двоен. 

 

За да се избегне това депутатите обмислят да запазят процент отстъпка като вариантите поне засега са два: 30 или 20 на сто, но последователно да намаляват докато отпаднат - след 3 или след 4 години. В нашия случай това би означавало, че при по-голямата отстъпка догодина ще дължим 105 лева, а при 20 на сто намаление на налога – трябва да платим 120 лева.

 

Според експерти наличието на катализатор би трябвало да е достатъчно условие, за да се ползват данъчни облекчения, ако се залага на идеята за опазване на околната среда. Често хората не са съвсем наясно има ли наистина колата им работещ катализатор или не.

 

Вероятно заради това законотворците ни ще трябва да се откажат и от идеята колите, които са с катализатор, но не и с нужния евростандарт, да получат документ от лаборатория. Изваждането на документ от лаборатория може да се окаже и по-скъпо от данъка, който се пести.

 

До няколко седмици трябва да стане ясно всъщност ще продължили да има отстъпки за колите с катализатор или собствениците им да се подготвят да плащат доста повече.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4985 |24.10.2013 Кадиев изчисли: Милион българи засегнати от данък старите коли . 13| 5488 |21.10.2013 Данъкът за кола да се включи в цената на горивата . 0| 5873 |06.10.2013 Маратон спира колите в центъра на София . 4| 5990 |28.09.2013 Подготвят по-висок данък за старите коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads