Реклама / Ads

 

16| 3777 |20.05.2021 НОВИНИ

Данчо Цонев брани Пеевски със зъби и нокти: Няма отношение към ББР

.
Йордан Цанев Източник: БГНЕС
И тази сутрин Данчо Цонев брани галеника Делян Пеевски със зъби и нокти в ефира на bTV. Изкара го света вода ненапита. Нямал вземане-даване с Българската банка за развитие, а от ДПС не се притеснявали от журналистически разследвания. Цонев се смущавал обаче от това, че министър Петков в първото си телевизионно интервю говорел за такива разследвания, а не за факти. На какво се базира неговата увереност? „Ние сме правили тази проверка, ние сме искали документи. Г-н Пеевски на ръководството на партията ни е представил документи и ние знаем, че няма връзка“, отговори бившият депутат.

„Нито Делян Пеевски, нито членове на неговото семейство, нито дружества, в които той е участвал като бизнесмен, не са вземали кредити от гледна точка на това, че Пеевски никога не е бил в управителни съвети, никога не е бил мажоритарен собственик. Той няма отношение към ББР“ - така Цонев защити Шиши за пореден път.

 

Ексдепутатът не се изненадал, че първата новина от икономическия министър била за кредитите, дадени от ББР. По думите му това е така, защото служебните министри имали връзка с кръга „Капитал“, който от години водел отчаяна борба с ДПС. „Новината не беше толкова свързана с банката. Няма нищо лошо в това тя да бъде проверявана. Не адмирирам изнасянето не на фактите и действителността, а на инсинуациите. Министър Петков каза, че 4 от тези големи 8 кредита по журналистически разследвания може би са свързани с г-н Пеевски. Един министър не може да говори така“, смята Данчо Ментата.

 

Той обаче на няколко пъти отказа да коментира начина, по който е функционирала ББР, като подчерта, че тук отговорите трябва да дойдат от ръководството на банката и от нейния принципал – икономическия министър. Той единствено отбеляза, че проверката на ЕЦБ по-рано не е показала тежки проблеми.

 
По думите му ББР е оперирала с пълен лиценз и това е дало възможност за отпускане на големи кредити, но през цялото време е било възможно на тях да бъде сложен лимит заради обявената цел на банката.

 

„Няма такава система в държавата, при която една усмивка на г-н Доган да дава на който и да било кредити“, отговори Цонев на твърденията на Христо Иванов от вчера, че „усмивката на Доган ни струва по половин милиард на година“. „В България съществува не система от зависимости от Доган, а система, при която някои партии на гърба на ДПС вече десетилетия правят политическа пропаганда“, обясни депутатът от Движението и продължи с цитати на почетния председател Ахмед Доган. В крайна сметка стигна до избода, че „ГЕРБ са причината за мутризацията“.

 

Йордан Цонев коментира и служебният кабинет. Според него той е натоварен с много тежки очаквания.

 

„Разбира се, че трябва да има кадрови промени. Въпросът е какви и как. ГЕРБ пищят много за тези кадрови промени, но искам да им припомня, че през 2009 година, когато дойдоха на власт, те направиха тотална чистка на държавната администрация. Почистиха хора, които между 2001 и 2009 година осигуриха най- успешния период от прехода у нас. Всеки, който нож вади, от нож умира“, припомни той.

 

Според ДПС много от промените са необходим, но имало и реваншизъм. Имало и скрити икономически интереси. „Абсолютно наложителна беше смяната на областните управители“, коментира Цонев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 19060 |18.05.2021 Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР . 35| 5714 |18.05.2021 Цонев с гърди брани Пеевски. Нямал кредити от ББР . 11| 3530 |14.05.2021 Скандал пред фермата за норки, НПО иска да влезе с проверяващи, собственикът забрани . 15| 3311 |12.05.2021 Евгений Дайнов: „Има такъв народ“ ще е първа партия в следващото Народно събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ