Реклама / Ads
11| 5965 |31.10.2012 НОВИНИ

Държавата на съд за данък лихва

.
В адвокатските кантори вече постъпват запитвания за данък лихва. Гражданите се интересуват основно доколко е законно да се вземе част от доходите им от лихви за минали периоди, обясниха адвокати.

Предлаганите промени за облагане на доходите от лихви не противоречат на нито един текст от Конституцията. Включително и облагането на лихвите по стари депозити, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., коментираха експерти от финансовото министерство, съобщава „Дарик”.

Справка с адвокати обаче показва, че все пак събирането на лихви и по стари депозити може да бъде атакувано в съда, тъй като противоречи на Конституцията, заяви пред DarikFinance.bg адвокат Янчо Трончев. Данъци се определят занапред и не могат да се въвеждат със задна дата, в цял свят е така. В противен случай текстовете могат да се атакуват в Конституционния съд и да паднат, допълни Трончев.

Според него, ако все пак на гражданите се обложат и лихвите за минали периоди, те имат пълното право да се обърнат към съда. Редно е доходът от лихви, получен през следващата година по стари депозити, да се раздели на такъв до края на декември 2012 г. и на такъв от 1 януари 2013 г. Така ще се обложат само лихвите, натрупани след влизането в сила на новия данък.

Според адвокат Десислава Димитрова също е противоконституционно облагането на доходи от лихви за период преди влизане в сила на закона. Такава законова норма би била в противоречие на чл. 60, ал. 1 и чл. 19, ал. 3 във връзка с чл. 57, ал. 2 и чл. 4, ал. 1 от Конституцията.
Въпросът дали данъчните закони могат да засягат периоди, предхождащи тяхното влизане в сила, вече е разглеждан от Конституционния съд по конституционно дело № 9 от 1996г. В мотивите си Съдът излага становище, че съгласно конституционните принципи за правова държава и законност в областта на данъчното право по правило данъчните норми следва да действат занапред, от влизането на данъчния закон в сила насетне. Нормите, с които се въвеждат данъчни задължения, трябва да бъдат създадени преди времето, за което те се отнасят, тъй като гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците, които ще плащат, и размера им.

Реално облагането на лихви върху депозити, правото за получаване на които е възникнало през 2012 г., ще доведе до облагане на доходи, възникнали преди влизане на закона в сила, макар и получени след това. Съгласно чл. 60, ал. 1 от Конституцията гражданите са дължни да плащат данъци и такси, установени със закон. Тълкуването на нормата води до извода, че гражданите дължат плащане само на данъци, които вече са установени във време, което предхожда съответния данъчен период, през който доходът е реализиран.

Неспазването на това конституционно изискване би довело до нарушаването и на други конституционни норми - за закрила от закона на инвестициите на гражданите и незлоупотреба с права и ненакърняване на правата и законните интереси на вложителите, обясни Димитрова.

Около 80% от депозитите попадат в този случай и са с падеж след 1 януари 2013 г., коментираха представители на банките. Някои банки може и да са склонни да предоговорят условията по кредита и да изплатят лихвите, натрупани до края на 2012 г. Това обаче зависи от отделните клиенти и продукти.

Банките имат много добра отчетност и ще могат да начислят данък само за натрупаните след 1 януари 2013 г. лихви, ако се окаже, че облагането на лихвите за минали периоди е противоконституционно. Според тях има голяма вероятност клиентите да се преориентират към продукти, които не попадат в обхвата на новия данък, като детски влогове например. Банките също ще предложат по-атрактивни условия по подобни продукти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6194 |27.10.2012 Без лихва за кредити при саниране на жилището . 58| 5336 |26.10.2012 Костов: Насила се изкарват пари от бюджета с данък лихви . 4| 5337 |22.10.2012 Данък "лихви" да размине старите депозити . 20| 6391 |16.10.2012 Държавата воюва с Баневи за пари..., за много пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads