Реклама / Ads
20| 6179 |28.02.2011 НОВИНИ

Държавата е виновна за незаконните постройки на ромите

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
Омбудсманът на България Константин Пенчев предложи незаконните жилища на ромите да бъдат узаконени, за да се реши проблемът с гетата. Така хората от това малцинство щели да имат нещо свое и ще трябва да плащат данъци за него.
 

Това е един вид начало на интеграцията им в обществото, подчерта Пенчев. Идеята си той разви на форума „Ромски лидери за регионално сътрудничество“, на който присъстват лидери на малцинството освен от нашата страна и от Македония, Румъния и Сърбия.

“Основен виновник за незаконните постройки на циганите в България е държавата. Тя оставя това малцинство неграмотно, безработно и това доведе до тези проблеми”, каза още Пенчев. Той обвини и националистите в България, които постоянно нападали ромите за незаконните им постройки, без да се как и защо са стигнали до това положение.

“Имаме заповеди за събаряне на няколко гета в България, но все още няма как да се случи това. Ако тръгнем да рушим къщите на тези цигани, може да се стигне до истинска трагедия, а и трябва да се мисли къде ще настаним хората. Не мисля, че един референдум може да оправи нещата, тъй като поне 70% от българите няма да искат за съсед циганин”, посочи националният омбудсман.

На форума присъства и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той пък напомни, че циганите също са граждани на България, които имат права и трябва да ги отстояват. “Не трябва да има дискриминация към тях, въпреки че са малцинство”, настоя дипломатът. Уорлик се обяви за “ангажиран с проблемите на циганите в страната”, бил провел срещи с много техни представители. Проблемът бил, че те нямат глас, който да ги представлява пред държавните институции и именно това кара някои хора да се възползват от тях.

Трябва да се съобразяваме с циганите, тъй като те са най-многобройното етническо малцинство в Европа. Близо 12 милиона роми живеят на Стария континент”, посочи представителят на Европейската комисия в България Зинаида Златанова. Тя се обяви за усвояване на все повече европейски фондове за интегрирането им, тъй като до момента това е основен проблем за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5670 |21.02.2011 ВМРО се бори с ромските постройки чрез барака пред МС . 11| 5016 |20.02.2011 ВМРО ще строи „постройки от цигански тип” в София и Варна . 12| 5043 |15.02.2011 Държавата хвали туризма: Янтра е на Черно море . 1| 5035 |11.02.2011 Държавата дава рамо на колите на ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads