Реклама / Ads
0| 4559 |07.09.2017 НОВИНИ

Държавният ”Български енергиен холдинг” е най-голямата компания у нас

.
Изминалата година се оказа хетерогенна за икономиките в страните от Централна и Източна Европа – наблюдава се бум в пазара на труда, а оборотите и печалбите на най-големите компании намаляват съответно с 0,6% и с 3,1%.
По държави – Полша остава най-големият играч със 168 компании в класацията и с ръст в общия им оборот от 3,3%, следвана от Унгария (която отбелязва спад от 11,5% в общия оборот на компаниите) и Чехия (спад от 2,2% в оборотите).

Това показва авторитетната годишна класация на Кофас за 500-те най-големи компании в региона на Централна и Източна Европа (Coface CEE Top 500) за 2016 г., цитирана от "Екон". Международният кредитен застраховател представи деветото си изследване, класирайки компаниите основно по оборот и отчитайки допълнителни данни като брой служители, обхвата на фирмите, секторите и пазарите.

Българските компании в класацията вече са 18 – с една повече от година преди това, което нарежда страната ни на шесто място в региона. Първа от тях е "Български енергиен холдинг", която заема 25-то място, втората е Лукойл Нефтохим Бургас на 45-то, а третата – Аурубис, която заема 78-то място в Кофас ЦИЕ Топ 500. Следват НЕК, Лукойл България, Кауфланд България, ЧЕЗ електро, Адванс Пропъртис, Експрес Логистик енд Дистрибюшън, Булгаргаз, Дафна груп, ОМВ България,  Софарма, БТК, АЕЦ Козлодуй, Сакса, Хювефарма и Астра Биоплант, като последните две са нови попълнения. Цели десет от 18-те, включително и първите 4, спадат надолу в класацията, което общо взето върви и със спад в оборотите им.

„При родните компании в класацията тенденцията е абсолютно идентична като в целия регион. Общият им оборот е намалял със 7,07% до 16 656 милиона евро, а финансовия резултат е спаднал с 8,71% и достига 287 милиона евро. За сметка на това броят на заетите служители нараства с 1,2%, като при Хювефарма ръстът е почти двоен. В Кофас оценяваме икономическата ситуация като благоприятна – налице е динамичен ръст на домакинското потребление и нетния износ, което е свързано с нарастваща увереност и ръст в заетостта. Рисковете обаче остават – това са основно в някои от секторите и по отношение на зависимостта от европейско финансиране“ – отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас за България.

„Подобряването на макроикономическата среда има положителен ефект върху бизнеса. Несъстоятелността на компаниите спада с 6% през 2016 г. и с 14% през 2015 г.“, подчерта Катаржина Комповска, главен изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа. „Освен това трудовият пазар продължи да се подобрява, което доведе до ниски нива безработица. Най-осезаем спад бележи Чехия, с ниво на безработицата от 4%. Повишаването на заплатите и ниската инфлация, заедно с подобряването на потребителското доверие, превърнаха домакинското потребление в основата на икономическата експанзия, което даде основния положителен ефект върху някои сектори в ЦИЕ“ – допълни тя.

Най-големите 500 компании са генерирали 580 милиарда евро оборот през 2016 г. – с минимално намаление от 0,6% спрямо 2015 г. и са отбелязали малко по-голям спад на нетната печалба – с -3,1% до 26,3 милиарда евро. За разлика от намаляването на тези показатели обаче, темповете на заетост се покачват значително. Компаниите от класацията заемат 4.5% от общата заетост в региона, като значително увеличават работната си сила – с 3.9% до 2.24 милиона души.

Тези показатели влияят на намаляващите нива на безработица в региона, като в десет от страните равнищата на безработица са намалели с повече от 10%. Най-осезаем е спадът в Унгария – от -25,0% до 5,1%, както и в Чехия – от -21,6% до 4,0%. В повечето страни от Централна и Източна Европа равнището на безработица е дори по-ниско, отколкото в западноевропейските страни.

Анализите по сектори показват променящ се пазар. Традиционните отрасли регистрират спад, а новите са готови да поемат нагоре. Въпреки че общият оборот е намалял с 0.6%, девет от 13 сектора са увеличили оборота си в сравнение с предходната година. Намаляването на оборота в класацията Кофас ЦИЕ Топ 500 може да се отдаде на четири отрасъла: нефт и газ (-5,4%), енергетика (-7.3%), машиностроене (-59.1%) и метали (-6.4%). Техните загуби в приходите са твърде големи, за да бъдат компенсирани от положителните резултати на другите сектори.

Автомобилният и транспортният сектори заеха водеща позиция с оборот от 128 милиарда евро. В ЕС регистрациите на нови леки автомобили са се увеличили с близо 7%. Това по-голямо търсене е с положително въздействие върху производителите на автомобили, които се намират главно в региона. През 2016 г. повече от 20% от всички топ 500 компании в са работили в тази област, докато през 2015 г. те са само 17%. Приходите се увеличават с 8,6%, а нетната печалба се увеличава с 6,8%. Според експертите на Кофас, този резултат се дължи на благоприятна икономическа среда и нарастващо търсене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4942 |25.07.2017 Държавният секретар на САЩ планира оставка . 0| 5431 |07.07.2017 Кремъл: Нямаме енергиен монопол в Европа . 1| 5591 |20.06.2017 Шефът на КЕВР: След пет години ще сме с либерализиран енергиен пазар . 0| 4101 |25.08.2016 Плевнелиев настоява за единен либерализиран енергиен пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads