Реклама / Ads
1| 4251 |26.01.2019 НОВИНИ

Държавният вестник в Гърция публикува Преспанския договор

.
Законът за ратификация на Преспанския договор е публикуван в днешния брой на Държавен вестник в Атина.
 

Това става, след като гръцкият парламент одобри споразумението, което слага край на 27-годишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина. Преди две седмици договорът бе ратифициран и от македонския парламент. На практика пътят за членството на Македония в НАТО и започването на преговори за членство в ЕС е открит.

 

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос подписа закона веднага след като бе ратифициран от парламента вчера. Съгласно това споразумение Гърция вече ще има посланик, а не консул в Скопие и генерален консул в Битоля.

 

Следващата стъпка след положителния вот по Договора от Преспа е гръцкото правителство да информира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че са приключили с ратификацията. Така Алиансът ще получи зелена светлина за подготовката на протокола за приемане на Македония и в началото на февруари да покани македонските политици да го подпишат.

 

Веднага след това Гърция ще ратифицира поканата за членство в НАТО на Скопие - стъпка, след която влизат в сила новите конституционни промени, а Македония става Република Северна Македония и споразумението започва да се прилага.

 

В тази фаза, която се очаква да стане в началото на пролетта, всички задължения се прехвърлят официално в Скопие. Съгласно договора, "веднага след влизането в сила, страната трябва да уведоми всички международни, многостранни и регионални организации, институции и форуми, на които е член, за влизането в сила на настоящото споразумение."

 

Тогава по силата на споразумението всички тези организации, институции и форуми трябва да приемат и използват новото име, а същата процедура ще се прилага от правителството в Скопие спрямо всички държави членки на ООН. Това би означавало, че тогава официално другите страни и организации ще се обръщат към страната с Република Северна Македония, посочва БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4367 |25.01.2019 Борисов приветства Гърция и Преспа . 1| 5076 |13.01.2019 Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония . 4| 4319 |11.01.2019 Петкова: До 3 месеца започва строежът на интерконектора с Гърция . 0| 4265 |09.01.2019 Гърция спира движението на камиони през ГКПП ”Кулата-Промахон”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads