Реклама / Ads

2| 3357 |27.03.2019

Даваме близо 3, 5 млн. лв. на страните от Западните Балкани и Кавказ

.
България отпуска 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ. Парите са за финансиране на проекти за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество.

Правителството даде съгласие Министерството на външните работи да сключи съответните споразумения за предоставяне на средствата, съобщиха от Министерския съвет.

Одобрени са общо 42 проекта от 9 страни: Република Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Република Албания, Република Молдова, Украйна, Република Армения и Грузия.

 

Сред тях са проект за подпомагане на образованието в Босилеград, Република Сърбия, на стойност 35 000 лв., проект за укрепване на европейското измерение в образованието в Сърбия на стойност 45 000 лв. 180 000 лв. ще бъдат отпуснати за подобряване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх в сръбската община Димитровград.

 

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 проекта. Сред тях са проект за научни подводни и археоложки изследвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лв., проект за реконструкция на мостове в град Струга и района на обща стойност 200 000 лв.
Заедно с тях са и проекти за подобряване на диалога между медиите от Република Северна Македония и Република България, проекти за развитие на културата, образованието и гражданското общество.

 

В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, в Косово - за подобряване условията на образованието, в Република Албания - за подобряване на пътната инфраструктура.

В Република Молдова за финансиране са одобрени 3 проекта, които ще бъдат реализирани в град Тараклия. Сред тях 190 349 лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното отделение в районната болница. Проектите в Украйна, Република Армения и Грузия са насочени към развитие на образованието и гражданското общество.

 

Парите по финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните-бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните-партньори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Доналд Туск: Страните-членки на ЕС могат да подкрепят отлагането на Брекзит 1| 3403 |14.03.2019 . Близо 3000 души преминаха обучения в техническия учебен център на ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ през 2018 г. 0| 3417 |14.03.2019 . Даваме 3 млн. евро за бежанците в Турция 3| 3329 |14.03.2019 . Кметът на Созопол е обвинен в присвояване на близо 2 млн. лв. 5| 3486 |11.03.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ