Вторник, 17 Октомври 2017, 14:27
Frognews
2| 2603 |06.10.2017

Дават по 6 заплати отгоре годишно в спецправодсъдието

.
Работиш 12 месеца, получаваш заплата за 18 месеца. Това се предлага от депутати на ГЕРБ, патриотите и ДПС в проект за промени на Закона за съдебната власт специално за работещите в специализираните съд и прокуратура..
Два са основните моменти в законопроекта. Едната промяна е за специализираните органи, а другата - за командироването.

"Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативната специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие, в размер, определен по утвърдени от съответната колегия /пленума/ на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно".

 Това предлагат да се запише в чл. 233, ал. 6 от ЗСВ депутатите от трите партии. А сходна разпоредба има и за служителите в специализираните съд и прокуратура, съобщи "Правен свят".

Мотивите им са свързани с прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд, с което ще се увеличи натовареността на магистратите в спецорганите, а те не били кадрово и материално обезпечени. Ако не се вземат мерки, казват депутатите, това ще доведе до блокиране на цялостната им дейност.

"Липсват каквито и да е стимули за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", изтъкват народните представители.

В проекта и в мотивите към него не се обяснява какво трябва да представлява спомената оценка на резултатите от дейността на специализираните органи, нито кой и как ще я извършва. Дали например за нея ще се чака постановяването на окончателен акт и въз основа на окончателния резултат ще се дават възнагражденията, което може да отнеме и години, или се има друго предвид.

Другата промяна се отнася до командированите. В общи линии с предлаганите изменения се цели връщането на режима отпреди няколко години, т.е. на дълготрайно командироване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Започна КСНС, гледат законопроектите на БСП и ГЕРБ за антикорупцията 1| 518 |17.10.2017 . Ремонтът на НДК излезе 45 милиона лева, на времето е построен за 270 милиона лева 0| 898 |17.10.2017 . Кубрат Пулев губи статуса си на претендент за световната титла 0| 1022 |17.10.2017 . Учениците се друсали от шести клас 0| 937 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах