Реклама / Ads
0| 3184 |30.11.2022 НОВИНИ

Декември идва с дъжд и сняг. Жълт код в 21 области

.
Жълт предупредителен код за дъжд и сняг е обявен за утре за 21 области у нас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.
 

През следващото денонощие валежите ще продължат. В Предбалкана и високите западни полета ще са от сняг и ще се образува нова снежна покривка. В Дунавската равнина и Лудогорието - от дъжд и сняг и на места са възможни поледици.

 

В южната половина от страната ще вали дъжд, на места количествата ще са значителни. Ще духа умерен, в източните райони до силен североизточен вятър. Минималните температури ще са предимно между 0° и 5°, а към 14 часа – предимно между между 1° и 6°, по-високи по Черноморието. В София минималната температура ще е 2°, а максималната – 3°, сочи прогнозата на НИМХ за 1 декември.

В планините ще се задържи облачно и мъгливо, с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 2°.

 

Прогнозата на НИМХ за декември

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Горнотракийската низина – 2-3° , по Черноморието и в най-южните райони – 4-6˚, а в планините – от минус 8° до минус 2°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°.

 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – до 70 л/кв.м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв.м. През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и фазата на валежите.

 

През повечето дни от първото десетдневие над страната ще преобладава облачно, на места в равнините и мъгливо време. През първите дни от периода от югозапад ще се пренасят топли и влажни средиземноморски въздушни маси.

Ще има и валежи, предимно от дъжд, които в нощните часове в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. В средата на десетдневието температурите ще се понижат и на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

 

В края на периода и през първата половина от второто десетдневие се очаква по-съществено повишение на температурите. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи, предимно от дъжд. Има повишена вероятност за създаване на валежна обстановка и на места валежите да са значителни.

 

През последните дни от второто и началото на третото десетдневие отново ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на периода вероятността за валежи намалява, очаква се и относително повишение на температурите. През последните дни от месеца отново има вероятност за валежи и за понижение на температурите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3011 |30.11.2022 Предимно облачно време с превалявания от слаб дъжд днес . 1| 2872 |29.11.2022 Отлагат за декември делото срещу Семерджиев . 1| 3895 |29.11.2022 Проф. Георги Рачев: Декември започва с по-топло време . 0| 2960 |28.11.2022 Декември идва с дъжд и сняг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads