Реклама / Ads
81| 6782 |29.08.2012 НОВИНИ

Делян Добрев: В момента България кове своята икономическа независимост

.
Намалението на газа е 11%, колкото ще бъде неговото цифрово изражение, обаче това ще стане ясно в края на декември, когато сме изконсумирали всички количества. Предварителните разчети показаха, че тази сума ще е около 115 млн. долара, но това зависи от количествата, закупени от Булгаргаз.
 
Това каза пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, след като в понеделник руската компания Газпром подписа 11-процентното намаление на цената на газа, което ще важи до края на годината.

По повод думите на председателя на ДКЕВР, че цената на парното по-скоро няма да се увеличава, Добрев коментира: Най-малкото, което може да се каже е, че няма да има увеличение на цената на природния газ и парното, което всъщност никак не е малко. Виждаме, че цената на бензина скочи неколкократно в последните няколко месеца, но това няма да се случи с цената на газа, заяви Добрев.

Още не са приключени преговорите с Газпром за доставките след 2013 година. Договор трябва да имаме, защото след 1 януари следващата година нямаме такъв, по който да получаваме газ. За съжаление, въпреки нашите усилия да построим интерконекторните връзки в колкото се може по-съкратени срокове, едва преди 10-15 дни направихме първата копка на интерконектора с Румъния. Предстои, през следващите 6 месеца, да направим такава и на интерконектора с Гърция, и съвсем скоро ще обявим планове за този с Турция, обясни министърът на икономиката и енергетиката.

Според икономическия министър България в момента кове своята енергийна независимост. Местният добив е най-важната алтернатива за България. Той ще ни даде независимост, заяви Делян Добрев.

За съжаление, сме проспали десетилетия в проучването на находищата в Черно море и едва днес подписваме договор за проучвания в блока "Хан Аспарух" – с тази стъпка буквално започваме да ковем нашата енергийна независимост, заяви Добрев. В срок от шест години можем да започнем реален добив на газ от Черно море, допълни той.

Министърът каза още, че до 15 ноември ще се вземе окончателно инвестиционно решение за участие в "Южен поток". До тази дата България ще настоява и за подписване на новите газови договори с Газпром. Делян Добрев съобщи още, че няма да има държавни и корпоративни гаранции за България по "Южен поток". България ще настоява за промяна на акциза на горивата в Европейския съюз, посочи министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6182 |14.08.2012 Делян Добрев: Горивото над 3 лв.? Едва ли! . 21| 6234 |31.07.2012 Д. Добрев: Туроператорите да се учат да разпознават терористи . 51| 12419 |02.07.2012 Кирил Добрев: Не ме интересува Станишев, аз си избирам шефа . 46| 5804 |12.06.2012 НЦИОМ: Няма съмнение в лидерството на ГЕРБ към момента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads