Реклама / Ads
44| 5342 |13.02.2013 НОВИНИ

Делян Добрев: Ценообразуването на тока е проблем от 10 г.

.
"Трябва да се работи за промяна на модела за формиране на цената за електроенергия", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при изслушването му в парламента във връзка с протестите срещу високите сметки за ток и парно.
 

В хода на дискусиите бяха чути предложения за национализация на ЕРП-тата и възможността шефът на енергийния регулатор да бъде избиран от Народното събрания, за да бъде контролиран от депутатите.

Синята коалиция настоя на енергоразпределителните дружества да се прави годишен одит, тъй като те предоставят обществени услуги и трябва да има контрол над тях.

„Идеята председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание е подкрепена от министър-председателя още миналата година, но вместо това парламентът създаде комисия за контрол на регулатора", заяви Добрев. „Проблемът, с който днес се сблъскваме, е проблем не от сега. Ценообразуването е проблем от 10 години", заяви Делян Добрев.

Проблем според него е това, че ДКЕВР не се интересува достатъчно от това на какво основание ЕРП-ата искат одобряване на представените инвестиционни разходи.

В момента законът не позволява всяка година да се прави одит на ЕРП-ата. Ако се внесе такава промяна, аз ще я подкрепя, заяви още Добрев. „Не само ЕРП-ата, а на такъв контрол трябва да подлежи и системният оператор, както и всички централи, които влизат в микса на енергията. Всички по веригата, по която се формира цената за крайния потребител, трябва да подлежат на ежегодни проверки”, заяви министърът.

На въпрос дали ще се отнемат лицензите на ЕРП-ата, Добрев заяви, че в договорите са посочени ясно условията, при които лицензите могат да се отнемат. „Проблемът днес, ако го има, най-вероятно няма да е основание за отнемане на лицензите, а за налагане на глоби”, каза енергийният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6048 |12.02.2013 "Умни" електромери и ново ценообразуване иска Делян Добрев . 24| 5572 |12.02.2013 Д. Добрев: Моделът за ценообразуване в ДЕКВР е некоректен . 58| 9788 |11.02.2013 Делян Добрев: Зелената енергия в сметките е добавка Станишев . 8| 4944 |05.02.2013 Д. Добрев: Има шанс да избегнем съдебната процедура за енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads