Реклама / Ads
20| 3781 |18.06.2021 НОВИНИ

Делта вариантът на коронавируса e открит в чужденец от Плевен, бил 200 пъти по-заразен

.
Делта вариантът на коронавируса е 200 пъти по-заразен от този в Ухан. Това каза по НТВ експерт от института по паразитни болести. У нас този вид вирус е открит само в един пациент до този момент.
 

Той е от Плевен, чужденец е и е временно пребиваващ у нас. „Този вид инфекции не могат да се спрат. Единственият вариант да се защитим е чрез масова ваксинация. Румъния е страната с най-голямо разпространение на делта и бета варианти. Има и няколко доказани случаи на гама от бразилския вариант. Трябва колеги да изпращат проби от цялата страна, за да разследваме вариантите. Делта варианта се блокира от ваксините, това е доказано. Вирусите се разпространяват там, където има добра среда. Начинът да се спре това е ограничаване чрез ваксиниране“, допълни той.

 

Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Вероятно е да няма други заразени от него. Това заяви по БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

 

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3122 |01.05.2021 Проф. Иво Петров: Третата вълна на коронавируса бе най-сериозна. Излизаме от нея . 1| 2885 |30.04.2021 Над 150 милиона са заразените от коронавируса по света, 19 млн. в Индия . 3| 3363 |28.04.2021 Д-р Симидчиев: Здравната система се огъна под тежестта на коронавируса . 18| 3991 |25.04.2021 Мария Капон: Отговорен е вариантът да поемем тежките рискове в полза на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads