Реклама / Ads
0| 2610 |19.01.2023 НОВИНИ

Демерджиев: Нямаме спогодба с Турция за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар“

.
Иван Демерджиев
„В хода на проведените до момента заседания по линия на Смесените българо-турски гранични комисии не са поставени за разглеждане въпроси, отнасящи се за откриване на нови ГКПП на българо-турската граница, както и за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар“.

Запитвания, въпроси и предложения, които се отнасят за откриване на ГКПП на границата с Република Турция, не са постъпвали и разглеждани в хода на заседанията на Междуведомствения съвет по въпросите. МВР не разполага с информация за подписана двустранна Спогодба с Република Турция за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар”. Това посочва служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

 

Демерджиев отбелязва, че за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) са необходими изразена воля за откриване на ГКПП от две съседни страни; подписване на Спогодба/Споразумение за регламентиране на условията и задълженията на компетентните гранични служби, в резултат на двустранни преговори от ­страна на компетентните институции на страните; сформиране на Смесена експертна комисия от представители на отговорните и компетентни институции на страните, в рамките на която да бъдат уточнени вида, параметрите, предназначението на граничния пункт (какъв вид трафик ще преминава през него) и работното му време; предприемане на действия на национално ниво по финансиране (включително и за осигуряване на необходимия ресурс от служители за извършване на гранични проверки) и определяне на бенефициент за изграждането на ГКПП.

 

Сред условията са издаване на акт на Министерския съвет, в съответствие със Закона за Министерството па вътрешните работи и Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, регламентиращи, че откриването, определянето на границите, разширяването и закриването на ГКПП, се извършва с акт на органа; осигуряване на необходимия брой гранични полицейски служители и технически средства за извършване на ефективен граничен контрол, в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2584 |18.01.2023 Нинова: Нямаме кандидат за премиер, страната ни не е изнасяла оръжия за Украйна директно . 1| 2586 |16.01.2023 Демерджиев: ЕК да помогне на България и Гърция за опазването на границите . 3| 2833 |06.01.2023 Вътрешният министър Демерджиев: България няма отговор от Русия защо издирва Христо Грозев . 6| 2809 |05.01.2023 Демерджиев: МВР готви спецоперация за нелегалната миграция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads