Реклама / Ads
10| 5855 |06.11.2020 НОВИНИ

Ден 121: Протестиращи блокираха движението пред Ректората

.
Източник: БГНЕС
121 пореден ден на протести срещу управляващите в България. Студенти се събраха отново пред сградата на Софийския университет и спряха движението на автомобили в района. На място са и майките от “Системата ни убива”, които започнаха организацията на протестите, след като “Отровното трио” слезе от трибуната.
 

Към момента обстановката в района на Ректората е спокойна.

 

Хронологията на днешния протест следим на живо.

 

20.30 ч.

 

Протестиращите пред Българската национална телевизия се отправиха към "Триъгълника на властта", след приключване на поредното издание на "Гражданската панорама" под прозорците на обществената телевизия.

 

Гражданите преминаха покрай храм-паметника "Св. Александър Невски" по пътя си към Министерския съвет.

 

20.10 ч.

 

Граждани от Брюксел, които подкрепят протестите, също се включиха на живо, за да отправят послание към сънародниците си на площада.

 

20.00 ч.

 

Студентите и майките от "Системата ни убива" се обединиха с гражданската демонстрация под прозорците на Българската национална телевизия. Там се провежда шестоко издание на така наречената "Гражданска панорама", където се разискват неудобните за властта теми.

 

Студентите обещаха, че всяка сляда ще продължат да участват в демонстрацията на "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата и посочиха, че в четвъртък е организиран протест през сградата на МОН, където студенти ще обсъдят проблемите във висшето образование у нас.

 

Майките от "Системата ни убива" категорично заявиха, че протестът не е на никого и ще продължи. Подобни слова се чуха и от адв. Велислав Величков, който също взе думата. Юристът от "Правосъдие за всеки" посочи, че протестът ще продължи и никой няма право да обявява неговия край

 

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден - оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе - общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5606 |06.11.2020 И този петък - протестиращи се събират на ”Гражданска панорама” пред БНТ . 27| 6582 |05.11.2020 Ден 120: Протестиращи отново зоват: „Борисов, позор! Оставка и затвор“ . 5| 5983 |31.10.2020 След акцията край ”Турски поток” граждани блокираха пътя Монтана-Лом . 102| 8066 |30.10.2020 На живо: Протестиращи блокираха „Турски поток“ при село Расово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads