Реклама / Ads
15| 6261 |01.10.2020 НОВИНИ

Ден 85: Исканията на протестиращите остават непроменени, ”Оставка!” оглася площад ”Независимост” и ”Орлов мост”

.
Източник: БГНЕС
Близо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени - оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори. За 85-ти ден хората отстояват своите искания. ”Оставка!” оглася площад ”Независимост”.
 

20-22 часа: Протестиращите изпяха хима и тръгнаха към Орлов мост. "Борисов - позор! Оставка и затвор!", скандираха недоволните граждани. :Малко по-късно те блокираха кръстовишето.


.
.

Адв. Николай Хаджигенов припомни основните критики в резолюцията на една от комисиите в европарламента и в доклада на ЕК. Той прогнозира, че не е далеч времето, когато ЕС ще ни наложи санкции и спре еврофондовете заради Борисов. Адвокатът каза още, че протестите отчупват всеки ден парчета от стената на властта и тя вече е паднала наполовина.


.

 


.

 Събудихме България! Събудихме света и ще продължим, започна речта си проф. Велислав Минеков. Като ходите пеша, правете по широки крачки, да не изтъркате асфалта, пошегува се той. Той припомни, че резолюцията на Европарламента подкрепя протеста и се спря на няки основни моменти в тази резолюция.


.

Осемнадесет годишен младеж заяви, че не може Борисов да бъде лице на България. Той каза, че петдесет лева към пенсиите от Борисов е подгравка с хората, защото България продължава да има най-ниските пенсии в Евросъюза и на Балканите.


.
.

 

" Не вярваме на Борисов, не вярваме на Гешев и искаме оставка", каза  протестиращ от  трибуната. Множеството поде "Оставка! Оставка!"


.

 

Арман Бабикян от „Отровното трио” прочете част от текста, който малко по-рано получи одобрението на Комисията по граждански свободи в ЕП. В документа се обръща внимание на продължаващите три месеца антиправителствени протести у нас.


В 85-я ден протестиращите в „триъгълника на властта” чуха част от проекторезолюцията, която се съсредоточава върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.


Най-странното е, че в Брюксел мислят същото, което мислим ние тук и по всички площади на България, каза още Бабикян и поздрави съгражданите ни в белгийската столица, които посрещнаха премиера Борисов с възгласи “оставка” при пристигането му за заседанието на Европейския съвет.


В проекторезолюцията на ЕП пише, че се изразява безпокойство за дълбоките и системни слабости в правовата държава, подчерта Арман Бабикян и продължи: ЕП изразява своята недвусмислена подкрепа за хората в България в техните изконни искания и стремежи.


Българското правителство е призовано за сътрудничеството с Комисията, за да отговори за начина на изразходване на средствата на Съюза и да отговори на опасението, че парите на данъкоплатците на Съюза се използват за облагородяване на кръгове, свързани с управляващата партия, каза още Арман Бабикян.

Пред протестиращите той още веднъж отбеляза, че гражданите от площада са прекрасно чути в Брюксел и изглежда и еврдепутатите са разбрали какво става в България.


.

Камионът с озвучителна техника блокира движението по бул. “Цар Освободител“.


.

19-20 часа: По традиция протестиращите се събират тази вечер на площад "Независимост".


В 85-ия ден на антиправителствени протести над 120 интелектуалци излязоха с писмо, в което поискаха оставките на премиера, главния прокурор, председателя на парламента, директора на БНТ и Вежди Рашидов.


С 18 мотива културните дейци застават зад исканията на улицата. Те заявиха, че зад тях не стоят политически формации.

По-рано днес и от ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.


Акцентът вчера вечерта беше докладът на Европейската комисия за върховенството на правото за България. "Постигнахме още нещо нечувано досега – постигнахме институционална подкрепа в лицето на президента, подкрепа от европейски институции, от отделни евродепутати", подчерта от трибуната адвокат Николай Хаджигенов.


Минчо Спасов съобщи телефонния номер на премиера Бойко Борисов и призова присъстващите на площада да запишат номера и ги посъветва всеки път, когато решат да използват метрото, да му се обаждат и да го питат дали може, по заръка на г-жа Караянчева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6287 |28.09.2020 Ден 82: Захлаждането не плаши протестиращите. ”Оставка” отново оглася сърцето на София /снимки и видео на живо/ . 67| 7883 |26.09.2020 Борисов за протестиращите: Тия, където сега много подскачат, колко са успешни?! . 17| 9433 |25.09.2020 Sputnik: Управляващата мафия в България нарича протестиращите ”измет” и ”стадо” . 20| 6639 |21.09.2020 ГЕРБ и скъсаната връзка с реалността: Протестиращите били нерационално мислещи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads