Реклама / Ads
15| 3278 |03.08.2023 НОВИНИ

Денков: Гасим пожари от първия ден заради служебния кабинет на Радев

.
Служебното правителство е заложило редица капани на редовната власт стана ясно от брифинг на премиера акад. Николай Денков пред журналисти. Той обвини предишната власт в забавяния по ПВУ, нарушение на Закона за бюджета. Според Денков нарушен е и европейския регламент по отношение на медицинските хеликоптери със закриването на търговското дружество, което единствено може да оперира с тях. Процесът трябва да бъде напълно рестартиран.

"Налага се от първия ден да гасим пожари в повече от министерствата. Тези пожари, наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата", каза той.

 

"В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушение на правилата", категоричен беше Денков.

 

Днес в Министерския съвет трябваше да бъде представена приоритети, залегнали в управленската програма на правителството. На брифинга присъстваха още петима министри.

 

От думите му стана ясно, че се е наложила преработка на управленската програма заради проблемите, наследени от служебния кабинет на Гълъб Донев.

 

"Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно редовно правителство има 100 дни, за да може да стартира успешно своята работа в пълен обем. Ние ги нямахме, тъй като още първия ден беше поискана нашата оставка от една от парламентарно представените сили. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тази работа са видими", каза премиерът Денков.

 

“Служебното правителство е нарушило Закона за бюджета като не е представило през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит и причините, за което тепърва ще се установяват”, обясни Денков. 

 

Премиерът заяви още, че има сериозно забавяне и по Плана за възстановяване и устойчивост - реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а са изпълнени наполовина.

 

"В момента сме в риск тези средства да не могат да бъдат получени до 2023 г.", предупреди Денков и заяви, че се прави всичко възможно да има наваксване.

 

Премиерът даде и пример, свързан с медицинските хеликоптери. Според думите му служебното правитество е нарушило европейския регламент, който изисква тази дейност да се изпълнява от търговско дружество. Предишното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност.

 

"Сега се намираме на изходно положение, трябва да създаваме отново търговско дружество. Служебното правителство е сгрешило къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите - те не могат да бъдат в болниците, както беше задвижено по време на служебното правителство. Нямат право да бъдат там. Те могат да кацат, когато има нужда. Налага се да рестартираме процеса", обясни още Денков.

 

Денков похвали Крум Зарков като правосъден министър, който е помогнал на редовното правителство да стартира успешно законодателната си програма.

 

По думите на премиерът служебното правителство не е направило необходимото, за да спаси Пловдивския панаир и да спре вписването му.

 

"Министърът на икономиката намери в рамките на месец две възможни решения, бяха заведени дела, които да стопират вписването в Търговския регистър на прехвърлянето на акциите, което дава възможност в момента да се преговаря и да се търсят възможности или да не бъде осъществено, или да се запази дейността на Пловдивския панаир", категоричен беше Денков.

 

Други проблеми - с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ "Чаира".

 

В МРРБ за три дни - между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни, попита Денков. Министъът е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъде поставен под риск изпълнението на тези дейности.

 

По думите на Денков толтаксите на превозвачите са отложени от служебното правителство половин година.

 

Проблеми има и във ВиК проектите по ОП "Околна среда", инхаус възлаганията по АМ "Хемус", висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия.

 

Нищо не е направено и по АМ "Струма".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2678 |02.08.2023 Премиерът Денков: 2 август е символ на ценности, които движат демократичния свят - граждански свободи и равноправие . 0| 2386 |02.08.2023 Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос . 1| 2390 |02.08.2023 Жителите на остров Родос настояват изпепелените от пожарите райони незабавно да бъдат залесени . 10| 2557 |02.08.2023 Акад. Денков: Шокиращо е безразличието към чуждата болка от длъжностни лица и гласовете на подкрепа към това деяние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads