Реклама / Ads
9| 4023 |27.10.2023 НОВИНИ

Денков е оптимист - до декември може да изпълним условията на Нидерландия за Шенген. "Истинската опасност" обаче е в българския парламент

.
Източник: БГНЕС
Премиерът Николай Денков заяви, че работата за приемането на България в Шенген засега върви много добре и е възможно до декември да бъдат изпълнени условията, поставени вчера от премиера на Нидерландия Марк Рюте. "Истинската опасност не е в Нидерландия, в ЕК, а в българския парламент", предупреди премиерът.
 

По неговите думи Рюте очаква Европейската комисия да потвърди, че приетите наскоро у нас законови промени съответстват на препоръките от доклада на ЕК за върховенството на закона, предаде БТА. Премиерът изрази надежда комисията да изготви положителна оценка и така Нидерландия да се включи в мисия на ЕК у нас.

 

В интевю за ФрогНюз на 20 октомври дългогодишният дипломат Елена Поптодорова посочи, че само чрез провеждане на такава мисия, вратите към Шенген за България може да се отворят.

 

"В никакъв случай не може да очакваме лесна промяна в позицията на Нидерландия за България в Шенген. На мястото на властта бих отговорила бързо на тяхното изискване за мисия у нас. Тази мисия трябва да се случи, защото всичко друго ще даде храна на противниците на членството ни. България губи стотици милиони от това, че не е част от Шенген. Ползите от Шенген могат да се пипнат с ръка, те не са абстрактни", каза тя в интервю за медията ни.

 

"Всичко това може да се развие през ноември-декември, моята интерпретация е, че вървим по план", посочи премиерът пред български журналисти в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет.

 

"Истинската опасност не е в Нидерландия, в ЕК, а в българския парламент. Трябва да си свършим работата, която до момента върви по план и много добре. Ако някой иска да преформатира управлението, да излезе от плана, който изпълняваме, това е истинският риск", коментира Денков.

 

Министър-председателят има задача да изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица вчера и днес.

 

Вчера ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген.

 

"Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени", заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел.

 

"Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември", посочи вчера министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте относно възможностите страната му да вдигне ветото си над присъединяването в Шенген.

 

"Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване. Знам, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен работи в границите на стриктното и справедливото. Ако са изпълнени условията - да, ако не са - не", отбеляза Рюте.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4172 |27.10.2023 На фона на посещението на Хамас в Москва: Зеленски намекна, че Путин подготвя втори фронт . 0| 3934 |27.10.2023 Милен Керемедчиев: В момента САЩ имат въздържаща функция не само към Хамас, Хизбула и Иран, но и към Израел . 19| 20681 |27.10.2023 Борисов е в паника: Хекимян се срива към третото място . 8| 14701 |27.10.2023 "Интернет окончателно бе превъртян". Николета с подкрепа за Хекимян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads