Реклама / Ads
6| 2683 |21.02.2024 НОВИНИ

Денков: Основното в меморандума е, че трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят

.
Министър-председателят акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
„Текстът беше изпратен на Мария Габриел. Предполагам, че го е изпратила на ключовите лидери, които подкрепят правителството. Ако погледнем какво се случва от декември насам, това е липсата на напредък. Целта е да върнем фокуса върху въпроса защо сме направили това правителство."
 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти в Париж, след срещата си с френския лидер Еманюел Макрон, в коментар по повод меморандума за управление, който от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ-СДС. 

 

Много ясно беше казано, че меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят, категоричен бе премиерът и уточни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт.





Акад. Денков бе категоричен, че ако се погледне случващото се от декември насам, липсва напредък по реформите, които са поставяни винаги в основата на развитието на страната и заради които е направено това правителство. Той допълни, че в това отношение не мисли, че трябва да има изненадани от меморандума. „Това са същите приоритети, същите задачи, просто с желанието да ги дефинираме по начин, по който не може да се отклонява вниманието от тях“, изтъкна министър-председателят.

 

Той припомни, че преди три седмици с Мария Габриел са се разделили с идеята, че ще обсъдят министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях.





„Това досега не се е случило. Не сме провели разговора с нея“, коментира Денков. Има още време, отговори премиерът на въпрос дали закъсняват с план-графика за ротацията и допълни, че нищо особено няма да се случи, щом ГЕРБ имат конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) на 6 и 7 март. Премиерът отново потвърди, че кабинетът ще подаде оставка на 6 март, защото тогава се навършват девет месеца управление. Чакам г-жа Габриел да се обади, когато е готова, за да седнем и да обсъдим, допълни той.

 

"Начинът е да седнем на масата за преговори", посочи акад. Денков, попитан ако партньорите на ПП-ДБ не приемат условията в меморандума, има ли начин да не отидем на избори и какъв е той. Това, което ние видяхме, е, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи трябва да намерим начин да ускорим процеса, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2909 |21.02.2024 Анна Тертична: Царство България признава независимата Украинска народна република на 9 февруари 1918 година . 14| 4814 |21.02.2024 Ето го меморандума, който предлагат от ПП-ДБ . 28| 9167 |21.02.2024 Ицо Хазарта: Имам притеснения за психичното здраве на Борисов . 0| 2569 |21.02.2024 Емил Георгиев: Когато призваното правосъдие бездейства, тогава пипалата си бавно разгръща паралелното правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads