Реклама / Ads
5| 6396 |21.07.2014 НОВИНИ

Депутати се опасяват, че ги подслушват

.
Бойко Рашков
Депутати се жалвали от незаконно подслушване. Това става ясно от отчет на Националното бюро за контрол върху СРС-тата за тази година. Както Фрог нюз писа има законови вратички, които позволяват да се прилагат безразборно СРС-та под претекст, че се установява кой е човекът зад слушалката. По този начин се слушат политически неудобни хора и журналисти.
 
15 жалби от граждани са постъпили в Бюрото до момента. Сред тях има и депутати от управляващите партии. Адвокат Менко Менков сезирал Бюрото за подслушване на клиента си Цветан Цветанов.

Петима служители от нашата специализирана администрация са бивши служители на службите, които използват СРС-та, каза Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства на пресконференция.

По думите на Рашков, цитирани от „Фокус”, появата на такъв орган, който да упражнява контрол върху работата на тайните служби не се е приело радушно от хората, върху които ще се осъществява. Бюрото е започнало работа на 2 януари 2014 г. Народното събрание е избрало петима членове. Председателят уточни, че към днешна дата бюрото разполага с още 14 служители, които работят в общата и специализираната администрация в него. Той подчерта, че заради петимата служители, които познават работата отвътре на службите за сигурност, част от специализираната администрация, бюрото работи на толкова високо ниво.

„Тези няколко месеца за нас не бяха никак лесни, ние го преживяхме, защото създаването на такъв орган е доста трудна работа особено в период, в който се намира страната. Не искаме да се самоизтъкваме. Искам да припомня, че имаше медийни публикации, които за нас и хората, които познават нашата материя, изразяваха неразбиране на правната уредба на СРС и мястото на бюрото за контрол и използването на специални разузнавателни средства. Бюрото първо не е държавен орган за прилагане на СРС, т.е то не се занимава с най-разпространения оперативен способ - наблюдаване, следене. То няма такива правомощия в закона. Националното бюро е създадено да упражнява наблюдение на дейността върху държавните органи, определени затова", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5171 |16.07.2014 Менда нарече депутати от БСП инфантили заради актуализацията на бюджета . 9| 5012 |16.07.2014 Депутати не гласуваха актуализация на бюджета и този на НЗОК . 0| 4654 |15.07.2014 И да не работят, депутатите прибират по 1360 лв. . 4| 6188 |09.07.2014 Следствието на Пепи Еврото забатачи дела срещу депутати от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads