Реклама / Ads
0| 2821 |24.03.2022 НОВИНИ

Депутатите окончателно отмениха „златните паспорти“

.
Източник: БГНЕС
Т.нар. „златни паспорти“ срещу инвестиции бяха отменени окончателно от Народното събрание. Депутатите приеха на второ четене поправките в Закона за българското гражданство. Схемата се забранява по препоръка на Европейската комисия и заради случаи, в които е установено, че реални инвестиции няма. Неприключените до влизането в сила на този закон производства по отменените текстове, се прекратяват.
 

В шестмесечен срок от влизане в сила на този закон, Държавната агенция „Национална сигурност“ извършва проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобито българско гражданство по реда на отменения член.

 

БСП приветства поправките, като депутатът от групата на социалистите Крум Зарков заяви, че това ще свали България от списъка с държави под особено наблюдение заради инвестиционното гражданство от страна на Брюксел. Той подчерта, че на НС е отнело няколко години да стигне дотук, както и че решението е прието от всички парламентарни групи.

 

Одобрено бе предложение на ДПС ДАНС да разследва всички случаи на вече придобити паспорти за нарушения, което трябва да се случи през следващата половин година. Според Хамид Хамид остава въпросът с пребиваването „на основание инвестиции“:

„Затова и през следващите месеци ще внасяме съответните предложения да решим и този проблем“.

 

Петър Петров от „Възраждане“ уточни, че подадените заявления са над 100 и са направени по предходния ред, когато получаването на българско гражданство чрез инвестиция е касаела инвестирането в държавни ценни книжа. „Не чух какво налага вземането на решение за прекратяването на всички тези неприключили производства. Не чух никакви мотиви от страна на работната група, която иска да промени това“, каза още Петров.

 

За момента „златните визи“ за временно пребиваване остават. 

 

Предложението на Министерския съвет практиката българското гражданство срещу инвестиции да бъде прекратена бе заради Европейската комисия. От Брюксел смятат, че всяко лице, което притежава гражданство на държава членка, е едновременно гражданин и на съюза и има всички права и привилегии, които произтичат от него. По-специално правото на свободно движение.


Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които получаването на златен паспорт в замяна на инвестиции все още е възможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3024 |23.03.2022 Депутатите питат службите и ресорните министерства за сигурността ни . 0| 3160 |18.03.2022 Ивайло Мирчев: Депутатите от ГЕРБ се държаха като фамилия на мафиотски бос . 0| 3053 |11.03.2022 Окончателно: Живко Мартинов с 2-годишна условна присъда заради ”Суджукгейт” . 0| 3098 |11.03.2022 Депутатите изслушват трима вицепремиери и 11 министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads