Реклама / Ads
7| 3491 |13.10.2021 НОВИНИ

Десислава Микова: Миньорите бяха лъгани години наред

.
Десислава Микова
Над 5 години се чуваха обещания, че въглищните централи ще работят до 2060 г. Обещанията бяха използвани години наред и това бе причината да се отлагат действия в посока тези хора да имат перспектива за бъдещето. България изгуби много време в отричане на действителността.
 

Това заяви пред bTV Десислава Микова от “Грийнпийс България”. 

 

Коментарът й идва на фона на мащабния протест на миньорите, организиран от двата най-големи синдиката у нас - КТ “Подкрепа” и КНСБ. Повод е преходът към зелена енергетика и плановете за затваряне на въглищните централи в обозримото бъдеще. Миньорите обаче са притеснени, че се закриват хиляди работни места, а алтернатива няма. 

 

“Над 5 години се чуваха обещания, че въглищните централи ще работят до 2060 г. Обещанията бяха използвани години наред и това бе причината да се отлагат действия в посока тези хора да имат перспектива за бъдещето. В пъти по-важно е планът, който да застане зад датата. Важно е да се представи поетапен план за извеждане на въглищните мощности. Трябва да има паралелен план за създаване на алтернативни работни места”, коментира Микова.

 

По думите й има примери в Европа за въглищни райони, извършили успешно преходът към зелена енергетика. Такива примери са Испания и Германия. Там профсъюзите са успели да договорят различни условия като по-ранно пенсиониране на хората в предпенсионна възраст и преквалификация. 

 

“България изгуби много време в отричане на действителността. Не мога да не се съглася, че газът изобщо не е решение. Газовите централи създават много по-малко работни места. Това не е решение за бъдещето и е едно от широко предлаганите фалшиви решения на климатичната криза. Една от причините за кризата в енергетиката е това”, коментира още Микова.

 

“От години се настоява за устойчиви работни места. Синдикатите на европейско ниво още преди подписването на Парижкото споразумение предлагаха за сериозни мерки и обезпечаване на енергийния преход”, допълни тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3977 |02.10.2021 Десислава Христова, „Автомагистрали“: АПИ ни дължи близо 250 млн. лв. . 4| 3489 |29.09.2021 ЕСПЧ е допуснал за разглеждане жалбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова относно ареста им . 7| 3293 |21.09.2021 Десислава Бошнакова: Важно е дали „Продължаваме промяната“ ще бъде летен хит или евъргрийн . 13| 3593 |12.09.2021 Десислава Атанасова: Служебният кабинет играе ролята на предизборен щаб на Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads