Реклама / Ads
0| 2724 |08.09.2022 НОВИНИ

Диана Русинова: Поколенията на купените книжки предизвикват тежки катастрофи

.
Диана Русинова Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
„Дойдоха поколения, които нямаха никакво обучение по пътна безопасност в училище. Те предизвикват тези тежки катастрофи. Това са поколенията на купените книжки. Има го и днес този проблем“, коментира експертът по пътна безопасност Диана Русинова.
 

Според нея пътните акции не са панацея и трябва да се търси механизъм за превенция.

 

„Когато един водач е хванат да шофира след употреба на алкохол, той да подлежи на задължителна терапия с психиатър, психолог и да минава задължителен курс на консултации. В България ги пращаме на психотестове, които в повечето случаи са чисто формални. Преди да ги санкционираме тези хора, да се опитаме да ги превъзпитаме и да им покажем, че има правила“, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Пътният експерт смята, че пробойната е и в нормативна уредба на страната, и в занижения контрол в годините назад. А слабата комуникация между институциите е сред основните проблеми. По думите й камерите са вариант за контрол на скоростта, но по отношение на алкохола не биха помогнали кой знае колко много.

 

„Тече акция и всеки ден хващаме толкова много пияни и дрогирани. Това е абсурдно и шокиращо“, категорична бе Русинова.

 

Дни преди началото на новата учебна година тя призова родителите да купят на децата си светлоотразители за раниците и да говорят с тях къде е безопасно да пресичат. „В програмата трябва да се включат и училищата, а опасните места да бъдат набелязани“, изтъкна пътният експерт.

 

По повод поредната тежка катастрофа у нас, която взе жертва, а други трима души в момента са в критично състояние, Русинова обясни: „Най-вероятната причина е навлизането на автомобил, идващ от Самоков към София, в лентата за насрещно движение, където се удря челно в идващ от София автомобил. Веднага след него се удря друг автомобил, който явно не е спазвал дистанция“.

 

По думите й фаталният завой не е труден и не е опасен, а на мястото има маркировка и съответните пътни знаци. Ограничението на скоростта преди завоя е 30 км/ч.

 

„При скорост от 90 км/ч, каквато беше на единия автомобил, съдейки по километража му, няма как да не допуснете грешка на този участък. Ако ударът беше с 50 км/ч, най-вероятно нямаше да има смъртен случай“, заяви Русинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4355 |06.09.2022 „Медиана“: 8-9 партии влизат в 48-ото НС. Радев е два пъти по-харесван от Борисов . 0| 4939 |04.09.2022 Омбудсманът Диана Ковачева се омъжи . 0| 4914 |17.08.2022 Диана Дамянова вече не е пиар на Петков и Василев: Ще гласувам за ПП, но няма да съм отговорна за победата им . 0| 3185 |15.08.2022 Дияна Русинова: Превоз на деца не може да има в тъмната част на денонощието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads