Реклама / Ads
1| 2918 |07.09.2021 НОВИНИ

Димитър Ганев: При избори в три поредни недели ще получим управление на глинени крака

.
Димитър Ганев Източник: стопкадър, bTV
Големият въпрос е дали тези избори ще бъдат в три поредни недели или 2 в 1 с първия тур на президентските избори. Тук трябва да преценим кое е по-разумното, като и в двата случая има риск. При три поредни недели има риск от ниска избирателна активност. Това ще означава нов парламент с ниска легитимност и управление, което ще бъде на глинени крака, т.е. няма да се ползва с широка обществена подкрепа.
 

Това прогнозира пред bTV политологът Димитър Ганев. Според него има вероятност на следващи избори ГЕРБ отново да заеме първа позиция. „Очаквам да излязат от изолацията, в която бяха досега, и когато вземат мандат, вече въобще няма да изпаднат в сценарий, при който само го връщаха на президента“, смята той.

 

Според него изборите ще са или 2 в 1, или в три поредни недели, като именно вторият вариант може да измори електората и да понижи още повече активността.

 

„В рамките на кампанията, която ще се развие сега, една от основните сюжетни линии ще е кой е виновен за това, което се случи. Най-важното е да види каква ще е доминиращата интерпретация. От едната страна е на ИТН, които казват, че ДБ и ИБГНИ са виновни, а другите ще са от ДБ, които път ще твърдят, че вината е в ИТН. Въпросът е обществото да каже кой носи отговорност за политическата криза, в която стоим вече шест месеца“, каза още той и предупреди, че ако и в следващото Народно събрание не бъде съставено правителство, тогава партиите ще понесат много по-големи щети.

 

По думите му вече няма такова явление като протестни партии, няма и да има, защото вероятно ще бъдат в много силна конфронтация. Ситуацията щяла да е много по-различна.

 

По отношение на политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев политологът посочи, че е от важно значение дали този проект ще бъде реализиран преди изборите и дали ще бъде легитимиран от самия президент.

 

„Ако се окаже, че е пропрезидентски проект, това би могло да взриви отношенията между Радев и БСП, както и отношенията му с ИТН, които изразиха подкрепата си за Радев, но пък се скараха със служебните министри именно в лицето на Петков и Василев“, коментира Ганев.

 

Според политическия PR експерт Нидал Алгафари не е сега времето Кирил Петков и Асен Василев да правят партия, защото няма да имат достатъчно време да разгърнат потенциала й.

 

Според Алгафари при близките избори ще участват твърдите ядра – ГЕРБ, ДПС и БСП и не се знае дали ще се потрудят другите формации да излязат напред. Той коментира и скандала между Тошко Йорданов и Дончева, като поясни, че вътрешният министър трябва да се намеси.

 

„Защото ако наистина има опит за купуване на депутати, това е уронване на институции, не само на престижа“, коментира още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2882 |07.09.2021 ЦИК увери, че може да организира избори 2 в 1 . 24| 11851 |06.09.2021 Валери Найденов: Докато олигархията не се разбере помежду си, може да има и четвърти, и пети избори . 8| 5229 |06.09.2021 Журналистката Ива Дойчинова: Избори ”2 в 1” са лека шизофрения . 4| 3439 |06.09.2021 Димитър Аврамов: Егото, липсата на знания и културна просветеност са виновни, че няма кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads