Реклама / Ads
11| 5027 |12.11.2021 НОВИНИ

Димитров от ЦИК: Обясненията на ”Сиела Норма” не се побират в здравия разум

.
Димитър Димитров
Няма как случайна машина да се озове в избирателна секция. В това увери отново Димитър Димитров, член и бивш говорител на ЦИК. В договора между ЦИК и фирмата-доставчик на машините за изборите обаче няма клауза за допълнителни машини за резервни части.
 

"Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините", недоумява Димитров пред bTV. Той не разбира обяснението за евентуална нужда от смяна на щипките - това са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя.

 

Според него обясненията на шефа на "Сиела Норма" не се побират в здравия разум.


Практика на добрите компании била да поддържат резервни машини пропорционално спрямо броя на изборните устройства


"Колкото е възможно машините са сертифицирани", увери обаче Димитров. Машините не са одитирани, защото одит е възможен само след като самите машини са работили. Одит се прави на нещо, което се е случило.


По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка: "Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на "промяната".


Припомняме, че последно се откриха 199 машини за гласуване с неясно предназначение се намират в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Това е трета подобна партида, след като други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни, а се появиха и още 36 такива устройства във Варна. Така общо машините, които изникнаха като гъби след дъжд в страната дни преди изборите, станаха общо 613.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3600 |11.11.2021 Политолог за машините: ГЕРБ и ”Сиела Норма” наливат масло в огъня . 8| 3340 |11.11.2021 ”Сиела Норма” твърди, че няма нови машини . 7| 3199 |11.11.2021 Открити са още 199 машини в склад на ”Сиела Норма” . 3| 3119 |09.11.2021 Изборен експерт: Немарливост на ЦИК, МС и ”Сиела” – на тези 228 машини мястото им не е там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads