Реклама / Ads
0| 4511 |15.08.2017 НОВИНИ

Джевдет Чакъров се защитава: ”Натура” се определят от науката и одобрява от Брюксел

.
Джевдет Чакъров Източник: БГНЕС
Определянето на защитените зони по ”Натура 2000” в България се прави от цялата научна общност в страната и се базира на две европейски директиви. Списъкът със зоните се одобрява от експерти в Брюксел.
 
Това кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие – орган на Министерство на околната среда и водите.

С припомнянето на тези процедурни факти бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров отговори на обвиненията срещу него на прокуратурата по случая "Калиакра" пред БНР.

В понеделник държавното обвинение прехвърли отговорността за скандала около Калиакра към депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Като министър на околната среда и водите през 2007 г. той е издал заповед за определянето на площта на понто-сарматските степи. Според Върховната административна прокуратура тази площ е по-голяма от реално заеманата от тези степи. След това определената от Чакъров територия е влязла и под защитата на мрежата "Натура 2000". Сегашният екоминистър Нено Димов също обвини тогавашните упpавляващи от Тройната коалиция, които по думите му са заложили в защитената зона "Комплекс Калиакра" през 2006-2007 г. бомба със закъснител.

Чакъров обясни каква е процедурата за зониране по мрежата "Натура 2000" – основен инструмент на ЕС за опазване на околната среда в страните-членки.

Защитените зони по "Натура 2000" са определени и в конкретния случай с Калиакра на базата на две директиви на Брюксел – едната Директива е за местообитанията, другата е Директива за птиците.

Защитените зони са били изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. "Като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, след като веднъж бяха изработени предложенията за заповедите и по двете директиви, те бяха повторно изцяло верифицирани от научен колектив от БАН," заяви Чакъров.

Той припомни, че според Закона за биологичното разнообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие, който е орган на МОСВ.

Списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти.

Джевдет Чакъров коментира и обвинението на настоящия екоминистър Нено Димов че случващото в Калиакра е бомба, заложена от тогавашното правителство: "В тази процедура по зониране аз съм изпълнявал своите задължения като министър, който и да е било министър в този период би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни-членки на Европейския съюз."

Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки, апелът ми е всеки да Бившият министър апелира за повече информираност и разяснения за всички заинтересовани страни. Според него, проектите като тези за ветрогенереторите и голф игрището трябва да бъдат проверени: "Нека всички проекти, които са били разрешени, да бъдат проверени. Да бъдат проверени от компетентните органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един субект, който носи отговорност, наистина да си носи отговорността. "
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 19430 |20.09.2016 Чакъров: Дама, на която й липсва вагинално проникване, каза, че съветското робство било по-страшно от турското . 65| 7710 |12.06.2016 К. Чакъров: 300 агенти проверяваха Живков дали е крал . 98| 5945 |31.05.2016 Чакъров: Демокрацията е уруспия, Живков е от 3-те имена на България . 93| 17739 |03.05.2015 К. Чакъров: Управляват ни подлеци и проститутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads