Реклама / Ads
61| 8740 |04.11.2012 НОВИНИ

А. Доган: Балканската война е била етническо прочистване!

.
Доган
Съветниците от ДПС, които отказаха ген. Васил Делов да бъде обявен за „почетен гражданин” на Кърджали са постъпили правилно. Това заяви лидерът на партията Ахмед Доган. Той бе в Кърджали за участие в областната конференция на партията.
 
Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, а общ прочит означава историците от Балканските държави да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени.  Според Доган общият прочит на Балканската история „предполага да се съобразиш не само със своята политическа целесъобразност, но и с другостта на съседа. Означава не само да издигнеш в правило едно военно събитие, но да включиш в него и човешките измерения, защото всяка война е свързана с много страдания". По думите на лидера на ДПС самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен досега през ничие политическо управление, означава, че той е много дълбок и засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизличими спомени за ужасите на Балканската война.

Според Доган казусът „Делов” може да се постави само на национално равнище, от президента на републиката. Лидерът на ДПС изрази съмнение, че парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос и уточни, че от гледна точка на целостта на държавата под „правилно" разбира позоваването на обединяващи принципи, а не търсенето на повод за разделителни линии и противопоставяне. Според Доган самото поставяне на въпроса на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност. „Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес", коментира още лидерът на ДПС.

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото - свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки процеса в Пазарджик. Според Ахмед Доган подобни твърдения се опитвали да сатанизират ДПС и да захранват националистични чувства преди изборите през 2013 г.

 

Малък коментар по Франсоа-Мари Аруе - Волтер:


- Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив.


- Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия!


- Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик — никога.


- Който е добър само за себе си, не е добър за никого.


- Колкото по-напред отива разумът, толкова по-силно скърца със зъби фанатизмът.

 

- Моите права свършват там, където започват правата на другите.


И още:

Християните също имат права. Освен това са коренните жители на Европа.

Шарл дьо Гол, 1966 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6450 |04.11.2012 Хакери обявиха кибервойна на Русия и шпионажа . 9| 5353 |09.10.2012 На война срещу корупцията с домати . 15| 6074 |06.10.2012 О. Минчев: Война на Балканите няма да има! . 22| 6039 |02.10.2012 К. Колев: Балканската хитрушковщина ще ни излезе през носа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads