Реклама / Ads

0| 3527 |06.05.2022 НОВИНИ

Доклад: Европа все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин

.
Европа все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони. Освен това самата тя е пазар за наркотици за много милиарди евро, обявиха агенции на ЕС, цитирани от Ройтерс.

В публикуван днес доклад те също така предупредиха, че производство на метамфетамини в Европа нараства.

 

След канабиса кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10,5 милиарда евро (11,1 милиарда долара) през 2020 г., казаха европейската полицейска служба Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании.

 

Европейският пазар се разраства, стимулиран от по-високото производство в Южна Америка и нарастващите възможности за производство на наркотици в самата Европа. При това пазарът може да се разшири още повече с разработването на нови видове кокаинови продукти за пушене, сочи докладът и предупреждава за високите здравни рискове.

 

"В самата Европа нараства производството, което показва промени в ролята на региона в международната търговия с кокаин", отчита докладът, цитиран от БТА.

 

Белгия изглежда е център на това производство в Европа, сочат данни, събрани от двете агенции на ЕС. Това е държавата членка на блока, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 г. - последната година, за която има данни - с общо количество от 70 тона, най-много от които - в пристанището на Антверпен. Нидерландия е на второ място в Европа по заловен кокаин - 49 тона.

 

Белгия също е водещата държава по производство на кокаинова паста, заедно с Нидерландия и Испания, сочи докладът. Той представя като доказателство конфискуването на големи количества химически прекурсори за производство на кокаин.

 

По-голямата част от кокаина, внасян в Европа от Южна Америка, продължава след това към други части от света, най-вече към Близкия изток и Азия. Това превръща Европа в "ключов транзитен пункт за дрогата, идваща от други държави", се отбелязва в доклада.

Европейският пазар за метамфетамини също се разраства,.

 

Той все пак остава много по-малък в сравнение с този на кокаин, макар да е трудно да се изчисли общият му обем, посочват Европол и Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании. Синтетичните наркотици традиционно се произвеждат основно в Чехия и са консумирани в Източна Европа.

 

Нови данни обаче сочат, че нараства търсенето им и в Западна Европа, особено в Белгия, която също се превръща в голям производител на подобен вид дрога, отбелязват двете агенции на ЕС.

 

Европа е водещият производител на метамфетамини в света. Европейските производители си сътрудничат все повече с мексикански престъпни групи, за да усъвършенстват производствения процес, предупреждава докладът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2559 |05.05.2022 Даниела Бобева: Европа се научи, че газът е много рисков източник на енергия . 0| 2554 |04.05.2022 Свиленски се закани: Ако Петков смени позицията си за РСМ, няма да бъде премиер повече . 0| 2518 |04.05.2022 Нов главнокомандващ силите на НАТО в Европа . 0| 5356 |02.05.2022 Русия врътна кранчето на газа за Германия по газопровода „Ямал-Европа“
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ