Реклама / Ads
96| 7073 |24.02.2013 НОВИНИ

Долу маските, призоваха протестиращите

.
Над 20 хиляди души протестираха в центъра на София срещу монополите и 23-годишните злоупотреби с властта.
 

Наред с виковете "Мафия", хората скандираха и срещу провокаторите с качулки, които се появиха на предишните митинги. "Долу маските!", зоват бунтарите, сред които има както млади, така и възрастни.

След 18 ч група от 30-тина души блокира 3 пъти движението на Орлов мост в рамките на два часа, въпреки че протестът вече беше обявен за приключил. Млади хора крещяха, бяха видимо пияни и се опитваха да предизвикват с агресивното си поведение полицията.

Протестиращите в столицата тръгнаха в няколко лъча, които минаха пред Министерството на икономиката, Президентството и БНБ. По обяд всички се събраха пред Народното събрание. Част от исканията на множеството са депутатите да имат право на най-много два мандата в парламента, а висшите магистрати да се избират от народа.



Изненадващо пред сградата на МИЕТ в 11.05 часа се появи президентът Росен Плевнелиев, който покани недоволните на среща другата седмица, на която да чуе исканията им. Той бе посрещнат със скандирания „Мафия!” и изпратен с викове „Българи юнаци!” и освирквания.



Протестиращите не забравиха и мобилните оператори. Те ги предупредиха  като им залепиха бележки по прозорците на магазините.

Протестиращите включиха и Съдебната палата към маршрута си.

 


Към 16 ч организаторите на протеста благодариха на полицията и заявиха, че протестът приключва. Те призоваха всички граждани утре да дойдат след работа пред сградата на Народното събрание, за да продължат каузата си.




Хеликоптер кръжа над София през целия ден. Хилядите стачкуващи обикаляха между Орлов мост, Президентство и Народно събрание Снимка: bTV

Междувременно ромският квартал "Факултета" също се включи в протестите срещу ЕРП-тата. И днес, както вчера, недоволните там блокираха железопътната линия, по която минават влаковете за Гърция и магистрала "Люлин". За всичко са виновни монополите. Даваме им два месеца срок на ЧЕЗ и другите - да свалят електромерите долу, каза лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.

"Атака" подаде уведомление в Столична община, че отменя протестния си митинг, обявен за днес, пред Министерски съвет, защото не искали да се създава допълнително напрежение и предпоставки за сблъсъци.

Над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник. Хората скандираха "Долу монополите!" "Българи юнаци!". Множеството издигна искания за програмно правителство и отпадането на член 2 и 6 от Конституцията.

Черно чучело, с надпис “Полиция” изгориха протестиращите във Варна. По последни данни те са над 40 хиляди души.Самите пазители на реда бяха обградили в обръч недоволните в опит да предотвратят сблъсъци. “Мафия” скандираха варненци пред сградата на “Енерго-про”.

Около 15 000 души се събраха в Пловдив на националния протест срещу бедността, монополите, лошото управление и високите цени на тока. Те блокираха центъра и запалиха символично конституцията, за да демонстрират виждането си, че тя обслужва само богатите. Преминаха и през сградата на ЕВН. Около 15.00 часа митингът приключи без прояви на агресия.

Над 2000 души се събраха на протеста на площад “Хаджи Димитър” в Сливен. Пластмасов шаран, облепен с фактури за ток, се разнасяше на шествието като символ на това как ЕРП-тата правят българските потребители “на шарани”.

Няколко хиляди бургазлии се включиха в днешното шествие срещу монополите и управлението в страната. Протестиращите в Бургас надуваха сирени, свирки и тромпети пред централата на ЕВН. Според силите на реда в протеста, който продължи два часа, са участвали над 4000 души. Митингът завърши с концерт, без провокации и инциденти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5373 |02.12.2012 "РЗС и Марешки" призоваха десните лидери да напуснат . 21| 5692 |06.09.2012 Делян Добрев: Цените на горивата надолу през ноември . 5| 4819 |19.08.2012 Учебниците за VI и VII клас са горе-долу в час . 52| 8276 |15.08.2012 Синдикат „Образование”: Долу ръцете от Ботев и Левски!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads