Реклама / Ads
1| 2988 |01.11.2021 НОВИНИ

Долу Винету! Библиотеките протестират в Деня на народните будители

.
Източник: БГНЕС
Библиотеките излизат на протест в Деня на народните будители. Причината е недостатъчните бюджети, с които заплатите в сектора са близки до минималната.
 

Протестът е символичен - пред сгради на библиотеките бяха поставени плакати с надпис "Долу Винету!", а недоволството е заради това, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата, обясни Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.


„Конкретният повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата. Една работна група определи коефициенти и за библиотеките, но ни се предлага те да бъдат въведени при наличие на средства в бюджета на самите библиотеки. Това е малко нонсенс, защото този бюджет се определя именно от Министерството на културата .

 

Така при нарастването на минималната заплата ще нарастват и всички заплати в съответните учреждения. Единствено за библиотеките Министерството на културата предложи това да стане „при наличие на средства в бюджета“. Каквото условие няма в споразуменията с другите браншове“, каза Ганчо Ганчев, цитиран от БНР.

 

На въпрос с колко би трябвало да се увеличат заплатите в сектора, ако бъдат изпълнени исканията им, Ганчо Ганчев каза:

 

„Около 20 процента ще е необходимото увеличение на бюджетите на библиотеките“.

 

В протеста участват Националната библиотека, регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8987 |30.10.2021 Преди празника: Долу Винету! Истинските и фалшивите будители . 3| 3199 |26.10.2021 32 пункта надолу: Дори и в Косово са по-щастливи от нас . 6| 7452 |10.06.2021 „Алфа Рисърч“: На 11 юли Борисов и ГЕРБ падат с 6 пункта надолу . 10| 4026 |25.05.2021 Бившият съдия Румяна Ченалова: ГЕРБ от тук нататък ще се движи по свлачището надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads