Реклама / Ads
0| 4784 |25.07.2015 НОВИНИ

Дончев: България е в много специфична ситуация, заслужава специално финансиране

.
Томислав Дончев
Кризата в Гърция е тежко изпитание. Илюзия е да мислим, че дотук всичко е приключило, обърнете внимание на дебата в някои от държавите - членки, особено в големите нетни донори, заяви по Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев. Само след няколко години ще започнат преговорите за новата финансова рамка. Дали след кризата в Гърция техните данъкоплатци ще са склонни да дават пари на държава бенефициент като България, попита той.
 
Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент 1303, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет - повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им.

Още преди години за съседите ни беше направено безпрецедентно изключение, дадена беше възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави членки. Това не е позиция против Гърция. Дончев попита какво се случва в държави, които полагат неимоверни усилия, включително със социални щети за гражданите си, за да не изпадат в подобни ситуации.

 

Дончев инструктирал представителя си да гласува с "не" по регламента 1303, ако същите правила не могат да бъдат прилагани спрямо България. "Въпрос на принципи, не са съседска заядливост. В Европа хем има едни и същи правила, хем не важат за всички понякога, каза той.

 

България е в много специфична ситуация и заслужава също да е обект на специално финансиране. Страдаме в размер на милиони евро от руските контрасанкции, но успяваме да се справим сами, без да искаме чужда помощ. Страдаме от руските контрасанкции в размер а милиони евро, изправени сме пред геополитически риск - от Украйна, Македония и Гърция. Това не е коментар против приятелите ни в Гърция, а искане за повече принципност и последователност, когато определяме европейските правила. Не искам галени деца в Европа.

Иначе между 5000 и 7000 компании от Гърция са преместили производството и работата си в България, подчерта той. И обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4963 |24.07.2015 Съдия: Атмосферата в СГС се промени много . 0| 6243 |23.07.2015 България е сред най-засегнатите от миграционния натиск . 0| 4821 |22.07.2015 Евростат: България сред държавите с най-нисък дълг в ЕС . 0| 12307 |21.07.2015 Страхил Ангелов за Фрог: Негодни хора управляват България, чака ни пълен крах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads