Реклама / Ads

 

43| 10318 |09.04.2021 НОВИНИ

Дончев и Сачева с мотики в някое лозе, ще са по-полезни от министри

.
Томислав и Деница рамо до рамо... Източник: БГНЕС
Томислав Дончев. Това е онзи човечец от Габрово, който все още е вице на Борисов и отговаряше за електронното правителство. Същото, за което се наляха над 2 милиарда, но такова така и не се появи. Дончев минава и за мозъка на правителството, което на фона на останалите, е доста лесно постижение… Ако е така, разбира се, защото и това не е сигурно.

Та "мозъка" Дончев обяви в петък, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това на следващия Министерски съвет.

„Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на МС той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина - не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5 - 6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации". Това каза вицепремиерът.

 

Медии и наблюдатели определиха това изказване като изненадващо. Грешат. Това е стилът на отиващия си мафиотски модел. Несвършеното да прехвърлят на други и да бягат от отговорност.

Ден преди него Деница Сачева се обърна от екрана на една слугинска тв: Г-н Светослав Трифонов да каже какво ще покаже на 30 април, когато трябва да е готов планът за възстановяване и устойчивост…

 

Това говори за преднамереност и умисъл - двама министри повтарят една и съща опорка.

 

Получава се поредното публично лъгане. Което не е новина, но в сегашния момент е натоварено и с конска доза наглост.

Въпросният план трябваше отдавна да е готов и представен за експертно и обществено обсъждане. Поне така направиха другите държави, където не управлява „моделът Борисов“, разбирай мафията. И слава Богу.

Германия, Франция и Италия обявиха своите планове за възстановяване отдавна. След тях и Гърция. Също и Белгия, Хърватия, Чехия, Кипър, Латвия, Полша, Португалия, Португалия, Словакия и др. страни.

Общата сума, която България може да ползва по плана за възстановяване за периода 2021-2027 г. е 30 млрд евро. Борисов се хвалеше с тях като цигански барон с чеиза на дъщеря си…

 

Европейският съюз отпусна и безпрецедентно голям финансов пакeт от 750 млрд. евро, които трябва да бъдат достъпни за държавите-членки на база на така изготвените планове. Максималният обем от средства за България са малко над 12 млрд. евро.

Само че заради управници като Дончев, Сачева и компания има огромен риск 12-те милиарда евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост да се забавят и да не можем да се възползваме от пълния им размер. Не един и двама експерти заявиха това. Заради ГЕРБ и неговите калинки можем да пропуснем най-големия финансов пакет, предлаган някога от бюджета на ЕС. Огромен шанс, който некадърната администрация на Борисов вече е поставила под въпрос.

 

Представените тезиси досега показват липсата на визия и воля за истински реформи. Написаното набързо досега е пожелателен списък от „претоплени“ стари проекти и инициативи, с които просто искаме пари от ЕС, но без реформи. Саниране, трети лъч на софийското метро, ремонти и строителство, напояване, въвеждане на електронно управление в държавни системи (трябваше да е станало преди години, но не е…) – все стари неща или такива, които са задължение на властта. Подкрепата за частния сектор е символична. При над 85% от средствата, получател ще бъде държавата, което е чиста корупция. В Плана липсват цели икономически сектори, липсват идеи за инвестиции, а демографската криза дори не е спомената. Не е изпълнено и едно от основните изисквания, а именно Планът да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на ЕК. Това води до съмнения, че Еврокомисията ще върне Плана на поправителен, което със сигурност ще ни лиши от средства.

 

Правителството на Борисов, от което Дончев и Сачева са горда извадка, не си е свършило работата и сега се опитва да прехвърли вината на тези, които тепърва ще прекрачат прага на Министерски съвет. Това е престъпление, извършено съвсем умишлено. Дали от некадърност или нарочно, но това правителство залага мръсна бомба не просто за следващите управленци, които и да са те, а за всички българи.

Чуват се призиви да не се допусне реваншизъм от новите управляващи. Не няма да има реваншизъм. Но справедливост трябва да има. Всички, които са виновни за провалянето на толкова важно нещо за страната като националния план, да отговарят за безхаберие или саботиране. И това трябва да стане с цялата строгост на закона, за да не се повтаря безотговорността на Борисовия кабинет.

 

Дончев и Сачева най-вероятно ще бъдат сред предложените от ГЕРБ и капо ди тути капи за министри или дори нещо по-голямо в кабинета на ГЕРБ. И наистина ще вярват, че са много важни и умни птици. Всъщност биха били много по-полезни с мотика в ръка, прекопавайки някое лозе в „процъфтяваща“ България, която те закотвиха на дъното на ЕС по всички показатели за качество на живот.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 14| 2829 |09.04.2021 Дончев се измъква от отговорност: Оставям на следващото правителство да приеме Плана за възстановяване . 57| 11679 |09.04.2021 Татяна Дончева: Вчерашното интервю на Хаджигенов предизвика взрив и се наложи разяснение . 17| 6167 |08.04.2021 Татяна Дончева пред Дойче Веле: ГЕРБ попълва и подменя ударно всякакви видове бордове. Трябва да ги спрем . 7| 4438 |05.04.2021 Татяна Дончева алармира, че не се допускат наблюдатели при преброяването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ