Реклама / Ads
29| 9980 |20.01.2015 НОВИНИ

Дончева: В съдебната система има 3 лобита: хора на Доган, на масони, на бизнескръгове

.
Татяна Дончева
Съдебната реформа започна много отдавна и е неизбежно да продължи, за да се подобри работата на прокуратурата и съда, каза по БТВ Соня Найденова, представляваща ВСС.
 
Преходът изискваше генерална промяна на съдебната система, но разбирането на разделението на властите, залегнало в Конституцията и конструкцията на съдебната система, показа необходимостта от съществена промяна, заяви по адвокат Татяна Дончева. И призова да се види дали в самата Конституционна рамка няма непреодолими проблеми. България щеше да е друга, ако съдебната система не беше такава. Днес не трябва да се прави просто усъвършенстване на механизми. Трябва съществени конституционни промени, уреждащи мястото на прокуратурата - във или извън съдебната власт. От това произтича как да изглежда ВСС, кой да го избира, кой ще избира главен прокурор, ако приемем, че прокуратурата би била извън съдебната система. Консенсусно е следствието да бъде извадено, изреди Дончева.

Позицията на ВСС по тези предложения, създаващи най-много напрежение, се различава по начина, по който това да се случи, каза Соня Найденова. Напрежението от първоначалния вариант беше от факта, че промяната беше предложено да стане със Закон, а не конституционално. Дебатът за прокуратурата бил важен и трябвало да обхване всички заинтересовани страни. И даде за пример Румъния, където имало постигнат консенсус и в прокуратурата и на ниво общество и държава. Предпочитам да знам, че бъдещето е по-добро от миналото, каза тя.

Лозунгите настрани, парира Дончева. Когато в Румъния се обсъждаше защо е необходимо да има специална прокуратура за разследване на корупцията във висшите етажи на властта. Част от румънските политици разбраха, че ако се откажат да управляват съдебната власт като кукла на конци, ще си улеснят работата. В България има разбиране, че всяка партия си поставя удобните хора. Това не е 6, каза тя. И посочи, че в съдебната система имало лобита, тапицирали съдебната система по етажи - от масонството, от бизнескръгове и от хора около Доган, каза Дончева и посочи, че имало откровен саботаж на реформата.

Найденова не се съгласи. И обеща съдействие на реформата.

В съдебната система има схема за крадене на фирми. Тя минава през процедури по несъстоятелност. Има магистрати, които участват, синдици участват, мина в настъпление Дончева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4191 |18.01.2015 Бъчварова: Съдебната реформа е ключът към успеха . 11| 4813 |18.01.2015 Безлов: Съдебната система е неконтролируема и не иска реформи . 17| 6752 |15.01.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Борисов бламира съдебната реформа . 16| 14180 |15.01.2015 Татяна Дончева: Общината в Пазарджик се ръководи от Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads