Реклама / Ads
1| 3823 |17.11.2021 НОВИНИ

Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне НС

.
Доц. Наталия Киселова Източник: стопкадър, Nova News
Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне парламента, защото на 22 януари, когато новият държавен глава встъпва в длъжност, трябва да има работещо НС. До 14 декември трябва да се свика правителство. Това е максималният срок, но обикновено 10 дни след изборите се свиква парламентът, поясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.
 

Според нея избирателната активност за хората в страната може и да приближава 50%: „Избирателните списъци отразяват гражданите по постоянен адрес. Затова са повече, а някои от тях са в чужбина. Ето защо избирателната активност за хората в страната може и да приближава 50%“. Тя посъветва избирателният списък за секциите в чужбина да не се създава в изборния ден, а въз основа на заявленията.

 

„Държавата трябва да знае колко граждани имат намерение да гласуват в чужбина. Не трябва да се откриват секции където в конкретен момент има граждани, а където пребивават постоянно“, сподели доц. Киселова.

 

Според нея е необходимо да се види колко от т.нар. "мъртви души" са у нас и колко в чужбина. По думите й са необходими между една и две години, за да се изчисти списъкът.

 

По думите й държавата се е справила с организацията на изборите.

 

За готвените конституционни промени доц. Киселова заяви, че отдавна се говори за възможността граждани да сезират КС, но има и аргументи против. „Има казус могат ли адвокатите да защитават и правата на юридически лица пред КС. Трябва да се мисли какъв да бъде филтърът на жалбите към съда“, сподели тя.

 

Специалистът разясни, че за промени в Конституцията е необходима инициатива от президента и 60 народни представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6749 |07.11.2021 Ако за трети път не се състави правителство, ще има конституционни проблеми, категоричен е Янаки Стоилов . 3| 3199 |26.10.2021 32 пункта надолу: Дори и в Косово са по-щастливи от нас . 12| 10680 |24.10.2021 Проф. Чорбанов: Имаме примери в Западна Европа, където училищата не затвориха дори и когато държавите бяха затворени . 22| 4401 |14.10.2021 Иван Костов: Кризата у нас е политическа. Институциите работят неадекватно, а някои дори вредят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads