Реклама / Ads
6| 3138 |13.01.2022 НОВИНИ

Доц. Антон Тонев, ПП: Обсъжда се създаването на специален сайт за нежелани реакции от ваксините

.
Източник: БГНЕС
„Хората имат право да се съмняват. Това, че не се говорим за страничните ефекти, е един минус. Ние смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти“, коментира председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев пред БНР.
 

Обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни е навременно, смята той. Доц.Тонев заяви, че обществото трябва да е информирано и да знае какво предстои за седмици напред. 

 

„В този план има някои промени от провежданата политика до момента. Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху Covid кризата, не зависят само от суха статистика“, поясни Антон Тонев.

 

В Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи със сходна пропускливост в различните държави, подчерта доц. Тонев.

 

„За здравни системи като в България се налага да добавим допълнителни фактори. Нашето правителство успя да види, да анализира тази нужда и затова имаме нови фактори.“

 

Ваксината е предпазила голям процент от хората от тежко боледуване, отбеляза още Антон Тонев.

 

За момента няма взето решение за отпадане на сертификатите за антитела, уточни той.

„Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и без антитела. В тази посока ние не успяваме да постигнем предпазване от заразяване. Ние се налага да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото, и тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие. На нас много ни се иска да поставим цялата криза и всички въпроси, които възникват, в една просто уравнение с прости решения, но реалността е друга“, коментира той.

 

„За ваксината нямаме доказателство, или за имунитета след прекарано заболяване, нямаме доказателство, че тя пази от ново заразяване, но има много доказателства, че ваксината и имунитетът след преболедуване предпазват от ново тежко преболедуване.“

Запитан необходима ли е промяна в протоколите за лечение на коронавируса с оглед на новия, по-лек вариант, доц. Тонев заяви:


„Относно Covid зоните има нужда от преразглеждане на целия модел, защото той теоретично е много добре създаден, с ясни цели, с ясни задачи, но там има кадрова недостатъчност, ресурсна недостатъчност.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3662 |04.01.2022 КС обсъжда може ли министърът на правосъдието да иска предсрочно отстраняване на Гешев . 4| 3185 |04.01.2022 Обсъждат затягане на мерките срещу варианта ”Омикрон” . 5| 3777 |03.01.2022 Георги Ганев: По проблеми, които са възникнали след подписването на споразумението, ще има обсъждане и разговори . 24| 3271 |28.12.2021 “Булгаргаз” иска 14% по-скъп газ. КЕВР го обсъжда утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads