Реклама / Ads
4| 3540 |10.12.2020 НОВИНИ

Доц. Гломб: Разболяването е ваксиниране с неизвестна доза

.
”Разболяването е ваксиниране с неизвестна доза от патогена”, каза пред БНР доц. Любомира Николаева-Гломб - вирусолог, завеждащ отделение ”Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести, която уточни, че е преминала през коронавирусна инфекция и вече е излекувана.
 

Тя изказа предположение и подчерта, че не се позовава на факти, че човек, който е преболедувал, не би трябвало да се имунизират в следващите 2-3 месеца. Без лекарско предписание не бива да се поставя ваксина, подчерта вирусологът.

 

"Все повече зачестяват публикациите, че имунитетът срещу Covid-19 е относително нетраен и с времето титърът на антителата спада. Тепърва ще се разбере дали така е и с Т-клетъчния имунитет. Това, че някой е бил заразен, не означава, че вече никога няма да се зарази пак. Като човек, преболедувал, мисля да се ваксинирам, когато ми кажат, че е минал достатъчен период - предполагам, че моето време ще е през пролетта и лятото".

 

Имунизираните не могат да пренасят вируса, уточни категорично вирусологът и добави, че ваксината, с която се ваксинират хората, не представлява вирус.

 

По думите на доц. Гломб всяко вкарване на нещо чуждо в организма, каквато е ваксината, може да предизвика алергична реакция:

 

"Във всяка една ваксина досега, която има листовка, пише като едно от редките усложнения".

 

Тя беше категорична, че е погрешно схващането, че прекалено бързо са били разработени ваксините срещу Covid-19:

 

"Разработване на ваксини на основата на информационни РНК-и е технология, която се разработва от 10 години и в ограничени случаи дори има и приложение. Поне от 10 години има разработки на лабораторно и предклинично ниво. Разработките за SARS-COV-1 бяха затихнали, но не са прекъсвали".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 11871 |04.12.2020 Румяна Ченалова: Брифинг за ваксинирането, но отговори няма . 18| 5255 |04.12.2020 Всичко по темата: 3280 новите заразени с COVID-19, представят плана за ваксиниране . 1| 4301 |10.11.2020 Доц. Гломб: Не децата, а работещите хора са мотор на разпространението на Covid-19 . 7| 4656 |26.10.2020 Доц. Николаева-Гломб: Кръстосаният имунитет е и срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads