Реклама / Ads
65| 12664 |12.05.2015 НОВИНИ

Доц. Христов твърд: "Турски поток" раздруса Македония

.
Доцент Иво Христов
Работи се по принципа на геополитическото взривяване. И причината е „Турски поток". Македония в момента ще играе тази роля, която играе България в опитите да бъде дестабилизирана Русия, в частност нейният проект за износ на газ в западно направление. Това заяви доц. Иво Христов в "Още от деня" по БНТ и потвърди казаното от него в интервю преди един ден.
 
Наистина ли “албанската връзка” и Турски поток са фактори за протестите в Македония? Иво Христов, на чието мнение се основава този въпрос, изложи фактите, върху които се гради то. Първо: шефът на “Газпром” Алексей Милер заяви, че започва сторителството на Турски поток и пперз 2016 г. той ще трябва да излезе на гарничния пункт Ипсала, където гръцката и турската граници се свързват в Долна Марица. Второ: в същото това време Путин заяви, че Русия ще финансира съвместна газова инфраструктура на гръцка територия, която очевидно ще бъде продължение на Турски поток, заобикалящ България, или един модифициран Южен поток. Трето: имаше събиране на лидери около проекта Турски поток, където влизаха Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция, а Австрия присъстваше с наблюдатели. Четвъртият факт, изтъкнат от Иво Христов, е посещението на висш държавен чиновник от Държавния департамент в Атина миналата седмица, “за да обяснява на гръцкото правителство, че то трябва да избере т.нар. “трансадриатически път на газопровод пред проектирания Турски поток.

Според доц. Христов “невралгичната точка, в която това можеше да се случи или да не се случи, се наричаше България (говоря за Южен поток).

За американската база Бондстийл в Косово се твърди, че е най-голямата американска база в Европа или поне втората по големина след “Рамщайн” в Германия, каза Иво Христов. Попитан дали тази база е фактор за напрежението в района, доц. Христов отговори риторично: Кой строи база за 25 000 военнослужещи с такава огромна инфраструктура просто така, на 10 хиляди километра от САЩ? Тя не може да бъде стабилизиращ фактор на Балканите, а напротив… И обяснението е: от арестуваните т.нар. “терористи” в Куманово над 90% са косовски албанци; ако тази база беше възпиращ фактор, как бяха допуснати тези албанци на територията на Македония, та посред бял ден в Куманово да се стигне до престрелки в стил Бейрут.

Иво Христов подчерта, че всеки трети българин е свързан с Македония и това, което се случва там, ни засяга пряко. Опасенията му са, че ще се насложат два конфликта: първият – действително социалният конфликт, политическото противопоставяне срещу авторитарния режим на Груевски; вторият – това може да ескалира с албанския фактор и да се получи такава ситуация, която да “засмуче” и България.

Юлий Павлов говори за интервюто на премиера Бойко Борисов и във връзка с това, в каква кондиция са управляващите у нас. Според него правителството е достатъчно стабилно и се движи в определенна посока. “Това е и акцентът” във вчерашното интервю на Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5565 |25.04.2015 Христова: Борисов ни предлага фототерапия . 9| 4641 |20.04.2015 Калфин, твърд: Затвор за работодатели, непозволяващи трудови договори . 10| 4936 |07.04.2015 Р. Овчаров: "Турски поток" е мираж, актуален е „Набуко” . 15| 6757 |22.01.2015 Христо Христов пред Фрог: Немалък брой журналисти бяха купени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads