Реклама / Ads
15| 10585 |05.08.2021 АКТУАЛНО

Доц. Киселова: Няма да съдя Петър Илиев. Такъв човек няма място в правителството

.
Доц. Наталия Киселова
”Човек като Петър Илиев няма място в правителството“. Това заяви доц. Наталия Киселова, обвинявайки проекто-министърът че е преписвал от нейната дисертация “Парламентарен контрол” в книгата си “Компетенцията на Народното събрание”.
 

"Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб... И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието“, заяви още доц. Киселова пред "anteni.bg“.


На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници. Сега обаче намира такива в медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ “Св. Св. Кирил и Методий" и преди да се обърне към нея, доц. Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.


Петър Илиев не се е свързвал с нея, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и “какво ли не", казва доцентката. Но нейната цел не е да се съдят. “Искам такъв човек да няма място в едно правителство", категорична е Киселова.


Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (б. р. става въпрос за фейсбук групата “Правна лудост") с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Проверката показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова. Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие “Парламентарен контрол".


А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет “Св. Климент Охридски", ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър? “Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе", казва накрая доц. Наталия Киселова


Журналистът Асен Генов също коментира казуса и заяви, че в момента чете двете книги на доц. Киселова и за него няма съмнение, че цитатите са много точно възпроизвеждани от книгата на доц. Наталия Киселова. Той определи това, като акт да да заимстваш тези и да не се позоваваш на автора.


Генов уточни, че няма да коментира темата с доц. Киселова преди интервюто с нея, но тя искаше да уточни, че въпросът се е политизирал.


"До колкото разбирам и от изяви на самите партньори на Илиев, те ще съдят всеки, който твърди, че е плагиатствал, всеки който попадне под ударите на такова съдебно произвоство аз бих го свързал с юристи и хора, които биха подкпели финансово едно такова дело“, обяви Генов.


Той даде за пример дело от преди години в Съда по правата на човека, който е отсъдиб, че да наречеш политик идиот не е обида и в този смисъл прага на Илиев трябва да е много по-висок от този на всеки един български гражданин. "Както Трифонов си позволява да нарича хората "боклуци“, друг говори за "майцепродавци“, всеки един български политик би трябвало да е готов да срещне, ако по-висока, то поне равна по сила реакция“, заяви журналистът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 40435 |27.07.2021 Диана Дамянова: Няма ”мазнинки” за тулупа, има пари за увеличаване на пенсиите . 14| 9773 |21.07.2021 Няма да разстрелваме депутати, но да не ни бъркат в джоба. Българският народ днес, според Гео Милев . 16| 56832 |19.07.2021 Иван Нейков: Бившите управляващи не разбираха, че 50-те лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване . 25| 8500 |17.05.2021 Димитър Луджев: Няма начин Бойко Борисов да се върне на власт, ГЕРБ ще загуби 7-10% на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads