Реклама / Ads
1| 4421 |30.10.2019 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Президентът не бива да се произнася за Гешев преди балотажа

.
Доц. Наталия Киселова
Между двата тура на изборите президентът не бива да се произнася за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Ако го назначи, той ще носи частична отговорност за избора. Преценката е на президента, като той може да поиска и допълнителни документи.
 

Това е мнението на доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право пред БНР

 

Тя коментира и хипотезата – президентът да върне избора на Гешев.

„Конституцията не изисква да бъде мотивиран указът. Редно би било, но не е нарушение, ако той просто каже „Преценявам, че не е безспорна кандидатурата“ – това дори е достатъчно. Може и по целесъобразност да върне. Той каза, че ще постъпи съобразно това, което е предписала Конституцията. Как ще постъпи ВСС – това е тяхна възможност за избор, ако се стигне до връщане. Повторно направено предложение може да означава и нова процедура, и ново предложение за същия кандидат“.

 

„Да погледнем през неговите очи как би изглеждала възможността да назначи или да върне Иван Гешев като главен прокурор. Първо - той не беше в страната, предполагам не се е запознал още със стенографския протокол. Хубаво е да прегледа основните изказвания, да чуе или прочете отговорите на поставените въпроси, за да може той да си формира мнение. Това изисква време. Нека му дадем да си поеме въздух. Също ми се струва, че в тази седмица – между двата тура, не би трябвало да се произнася, за да не излезе, че подкрепя някой“, каза още доц. Киселова.

 

Друг въпрос е колко дълго обществените настроения ще бълбукат и дали няма да има друг страничен натиск, посочи тя. Според нея президентът не изпада в конституционен проблем в случай, че се забави. По думите й, проблемът е в политическата система, а не по отношение на прилагане на Конституцията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4763 |29.10.2019 Преподавател: Ако президентът назначи Иван Гешев, ще носи частична отговорност за избора . 12| 5018 |28.10.2019 Президентът Радев освободи Борислав Цеков от правния си съвет . 15| 6582 |27.10.2019 Президентът: Борисов иска да прехвърли отговорността за избора на Гешев на друг . 10| 5047 |27.10.2019 Сотир Цацаров: Президентът ще подпише указа за Гешев, когато подпише

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads