Реклама / Ads
12| 4448 |25.09.2014 НОВИНИ

Драгомир Стойнев поиска оставката на шефката на ДКЕВР

.
Драгомир Стойнев
Настоявам незабавно министър-председателят Георги Близнашки да освободи от поста Светла Тодорова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви в Стара Загора Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

Първият му мотив е, че Тодорова работи срещу националния интерес, а вторият, че вземаните под нейно давление решения от държавния регулатор, водят до необосновано увеличение на цената на електроенергията. "Увеличението на цената на тока се прави основно, за да се компенсират интересите на ЕРП-та и ВЕИ-сектора", категоричен бе Стойнев. По думите му реално увеличението на цената може да бъде до 3% и това е постижимо. От ДКЕВР обаче искат 10% увеличение, което в цифри означава, че 200 млн. лева годишно, на колкото са равни останалите 7%, ще бъдат взети от всички български домакинства и ще отидат директно в джоба на ЕРП-тата и ВЕИ-тата.

 

Според доскорошния енергиен министър на 4 септември т.г. в Министерство на финансите е постъпило писмо от адвокатската кантора "Уайт енд Кейс", която защитава държавата в международното арбитражно дело, заведено от електроразпределителното дружество ЕВН с иск за обезщетение от 1.2 млрд. лева. В него много категорично се казва, че всички изявления, дадени в пресата, почти със сигурност ще бъдат използвани в арбитражното дело и доколкото те подкрепят претенциите на ЕВН, ще бъдат използвани срещу България. По това писмо не са предприети никакви действия до 18 септември. Чак две седмици по-късно финансовият министър Румен Порожанов го изпраща до премиера, заместниците му и до председателя на ДКЕВР Светла Тодорова. В писмото се казва, че: "Начинът, по който са формулирани оплакванията на ЕВН, налага българското правителство и ДКЕВР да бъдат много внимателни в своите действия и изказвания, тъй като има опасност, те да бъдат използувани от ЕВН по висящото дело и да бъдат изтълкувани от арбитражния трибунал като признание на България за твърденията на ЕВН".

Междувременно на 17 септември Светла Тодорова заявява официално от името на ДКЕВР, че действията, които са предприети спрямо електроразпределителните дружества у нас не са съвсем законни. "Това при всички случаи ще се използува от ЕВН в делото", категоричен бе Стойнев. Той припомни, че то е заведено през април 2013 г. в Ню Йорк. Претенциите на ЕВН са за обезщетение от 1.2 млрд лв. за неизпълнение на условия по приватизационния договор. "Впечатляващо е, че ЕВН прилага като доказателства по делото протоколи и стенограми от срещи през 2004 г. между ЕВН, тогава още кандидат за приватизация, и ДКЕВР. Записано е, че в срещите е участвала сегашната председателка Светла Тодорова, тогава само член на Комисията. На тази среща са обещани първоначална 16% норма на възвращаемост (нещо нечувано), а след това 12% до края на договора и технологични разходи над 17%", разкри Стойнев. "Излиза, че сега Тодорова е назначена отново от лобито на ЕВН във висшите етажи на властта, за да изпълни дадените тогава обещания", допълни той.

"Ако България загуби делото срещу ЕВН, сигурно е, че  ЧЕЗ и Енерго про ще предявят същите претенции и тогава България ще загуби 3 млрд. лева", предупреди доскорошният енергиен министър.

 

"Премиерът да каже кой му даде сивито на Светла Тодорова - ЕВН или президентът Плевнелиев?", настоя Драгомир Стойнев. По думите му председателят на ДКЕВР работи за ЕВН. Той изрази и притесненията си от информацията, че Светла Тодорова оказва натиск върху членове на Комисията да оттеглят жалбите за неправомерна държавна помощ за двете американски централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и за прекомерна държавна помощ за ВЕИ, които бяха заведени от ДКЕВР в Европейската комисия в началото на тази година.

"Това на практика означава, че се слага кръст на преговорите с двете централи за предоговоряне на дългосрочните им договори, които реално започнаха по време на моя мандат като министър на икономиката", информира Стойнев. Тодорова официално заяви, че не одобрява отношението към американските централи у нас, които по думите й са с "железни" от правна гледна точка договори и американските инвеститори нямат никакъв интерес да преговарят.

 

Според Драгомир Стойнев обаче по негово време те са били готови да старитарт разговори. За да седнат на масата на двете централи са били преведени дължими им от НЕК суми - общо 100 млн. евро (по 50 млн. на всяка централа). Условието е било изпълнено и преговорите отпушени. Сега те са стопирани и то по инициатива на председателя на ДКЕВР. Тодорова е оказвала натиск и за преразглеждане на политиката към ВЕИ-тата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4408 |24.09.2014 И Миков след Борисов поиска оставката на Иван Искров . 36| 5449 |16.09.2014 Миков поиска от президента стенограмите от консултациите за КТБ и държавните финанси . 34| 10007 |14.09.2014 Ламбо за Стойнев: С министерството си удари брадвата . 32| 5501 |12.09.2014 Е. Захариева: Стойнев е взел заем за „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads