Реклама / Ads
62| 5103 |12.11.2012 НОВИНИ

ДСБ призова Борисов да се оттегли

.
Радан Кънев и Светослав Малинов
Призив да си подаде оставката бе отправен към премиера Бойко Борисов от ДСБ. Причината е присъдата на Европейския съд по правата на човека по случая с Тодор Тодоров-Чакъра.
 

Преди седмица съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Тодоров, загинал по време на акция на МВР в Харманли, ръководена лично от Борисов през 2003 година в качеството му на главен секретар.

В коментар по случая министър-председателят заяви, че не се чувства отговорен за случилото се, а Чакъра се е самоубил, предава bTV. „Реакцията на Борисов след произнасянето на съда означава, че България се отказва от собствения си подпис под европейските конвенции и процедури”, заяви заместник-председателят на партията Светослав Малинов.

Според него прокуратурата и компетентните органи трябва задължително да вземат отношение по казуса, в противен случай страната ни се самоизключва от европейската правна система, друг е въпросът обаче „доколко и докъде ще й стигне куражът”.

"Тъмносините" са категорични, че Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет, редом до премиерите на останалите страни-членки. „Той ще стои там като човек, чието име е споменато в осъдителна присъда, когато ще се решава финансовото бъдеще на ЕС и на България като негов член”, отбеляза още Малинов.

Към премиера бяха отправени политически стрели и по казуса „Венета Марковска”. "Борисов виси като Венета Марковска в безвъздушното пространство", коментира и другият заместник-председател на ДСБ Радан Кънев. Той добави, че от него самият зависи дали ще се оттегли сега или ще остави избирателя сам да сложи край на политическата му кариера.

По думите му, ясната коалиция по случая между ГЕРБ, БСП и ДПС съсипва европейския избор на България, а самата Венета Марковска е "спусната" от Борисов.

От ДСБ обаче не се ангажираха дали в случай, че тя се оттегли от Конституционния съд, където е избрана от парламентарната квота, отново ще бъде актуална кандидатурата на Екатерина Михайлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6188 |12.11.2012 Путин кани Борисов за първа копка на "Южен поток" . 24| 5912 |12.11.2012 Атанасова призова: "Раждайте в болниците!" . 29| 5758 |12.11.2012 Борисов: Молбата ми е Марковска да се оттегли . 7| 5073 |10.11.2012 М. Найденов: Опозицията го е закъсала, щом се занимава с календарите на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads