Реклама / Ads
17| 6017 |18.05.2014 НОВИНИ

Дунав залива кейове и острови, спрян е тока

.
От пристанището в Лом съобщиха, че е залят източният кей, наречен "Белият кей". Три крана са спрели работа, а токът в района е изключен. На останалите кейове работата продължава. В района на пристанището е изградена временна защитна дига.
 

Нивото на Дунав при Лом се повиши с 54 см за последното денонощие - днес са достигнати 824 сантиметра, съобщиха от общината в града. Нивото на реката е най-високото от началото на годината. В Ломския й участък е въведено постоянно наблюдение на дигите. Засега те издържат; няма залети селища и обработваеми зими, уточниха от общината.

При Видин Дунав достигна 829 сантиметра. Регистрирано е покачване с 24 сантиметра за последното денонощие. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ново село.

С решение на общинския кризисен щаб във Видин са изградени три допълнителни временни диги, преди нивото на Дунав да е стигнало критичната точка от 850 см, съобщиха от община Видин, цитирани от БТА. Тогава ще бъде обявен вторият етап от плана за провеждане на високи води. Около 400 души доброволци от общинската администрация и общинския съвет са се включили в пълненето на чували с пясък. Трите временни диги са направени при плажа на крепостта "Баба Вида", до Паметника на свободата и при "Телеграф капия" в крайдунавския парк във Видин, където са критичните точки. За изграждането им са използвани 700 тона земна маса. Ангажирана е строителната група на общината, работници, назначени по програмите за временна заетост, служители от полицията и пожарната. Шест са островите във видинския участък на река Дунав, които са залети, съобщиха от Хидро-метеорологичната станция в Ново село. Под вода са островите Кошава, Кутово, Безименен, Богдан-Сечен, островите Голям Близнак и Малък Близнак. Под вода е и кеят на село Арчар. Нивото на Дунав при Ново село е 760 см, регистрирано е понижение с 18 сантиметра. Със заповед на областния управител Кръстьо Спасов във Видин е обявена първа степен на готовност при високи води на реката, която включва непрекъснато наблюдение на защитните диги и изграждане на временни диги. Според Централния оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обаче няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения.
Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета, поясняват от там. Щабът ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеала и палатки на Босна и Херцеговина.

Продължава мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват ел. станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. В момента се извършва укрепване на дигите по поречието на река Морава, като българската група има готовност да осигури евакуация на населението, при необходимост. Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8279 |15.05.2014 Иманяри рушат с багери римски крепости край Дунав . 10| 6409 |10.05.2014 Нелегални домати заливат пазара . 0| 7482 |10.05.2014 Пътнически влакове по Дунав мост 2 от днес . 0| 5762 |26.01.2014 Снежна неделя; Дунав мост остава затворен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads