Реклама / Ads
0| 2676 |08.10.2021 НОВИНИ

Двудневен форум „С грижа за възрастните хора за активно дълголетие“ откриха в Русенския университет

.
Втори обществен форум на тема „С грижа за възрастните хора за активно дълголетие“ с международно участие бе открит днес в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Организатори на събитието са Областният съвет на Българския червен кръст и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Форумът се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Пенчо Милков и по идея на възрастните доброволци на БЧК-Русе, активно ангажирани в Ресурсния център за подкрепа на възрастни хора. Чрез видеовръзка взеха участие ректорът на РУ „Ангел Кънчев” чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на Областния съвет на БЧК-Русе доц. д-р Стефко Бурджиев.

 

Проявата бе открита от директора на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова, а сред официалните гости на откриването бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков, Катя Петрова, началник отдел „Социални дейности“, Красимира Маринова, председател на пенсионерски клуб „Калина“-Русе, както и  представители и членове на Областния съвет на БЧК-Русе.

 

В своето приветствие кметът Пенчо Милков сподели, че хората от третата възраст са едни от най-активните в грижата за наследството и традициите ни, които са неизменна част от националното ни самосъзнание.

 

„Знам резултатите от първия форум, който се състоя през 2017 г., и в дейността си като народен представител съм предложил немалка част от тях при обсъжданията на Законопроекта за защита на правата и интересите на възрастните хора“, подчерта кметът на Русе. Според него такъв закон е необходимо да бъде съобразен с потребностите на хората от третата възраст.

 

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев изрази увереност, че подобно събитие ще окаже положително влияние за превенция на социалното изключване и оказване на съдействие за активно дълголетие на възрастните хора.

 

Поздравления бяха получени и от националното ръководство на БЧК - от академик Христо Григоров и проф. Красимир Гигов, както и от заместник-министъра на МТСП Надя Клисурска.

 

Целта на проявата е популяризиране на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България /2019-2030 г./ и споделяне на положителен опит и практики, осъществени от възрастните хора, у нас и в чужбина. Очакванията на организаторите са да бъдат обсъдени и нови идеи, както и препоръки към институциите и обществото, за да бъде подобрен животът на хората от третата възраст и използван техния потенциал като ценен ресурс.

 

Форумът се провежда на 8 и 9 октомври от 10:00 до 14:00 часа в зала „Сименс“ на Русенския университет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3290 |08.09.2021 Тошко Йорданов за бюджета: Едно наддаване, маскирано под формата на грижа за пенсионерите . 19| 4241 |27.08.2021 Гешев - най-пазеният в държавата. Три служби се грижат за охраната му . 30| 4752 |22.08.2021 Игор Федик специално за Фрог: Кримската платформа - форум за възстановяване на справедливостта . 0| 2812 |30.04.2021 И БСП-Габрово с грижа за хората от региона в “Солидарен Великден”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads