Реклама / Ads
12| 2219 |16.08.2024 НОВИНИ

Една година от показното убийство на Алексей Петров-Трактора, напредък в разследването няма

.
Алексей Петров Източник: БГНЕС
На 16 август се навършва една година от убийството на бизнесмена Алексей Петров. Бизнесменът беше убит в столичния квартал "”Драгалевци", докато се е разхождал заедно с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта.
 

Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството на Петров. Михайлова беше ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението и оттогава живее в чужбина.

Убиецът се криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с Михайлова, която е негова треньорка по тенис, която му помагала с раздвижването след травми от предишни атентати срещу него - през 1999 г. бил прострелян в крака.

 

Макар че дебнел Петров, убиецът не е стрелял от скривалище, нито е имал специален заслон, в който да го изчака. Изстрелите били от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. Куршумът ранил окото му. Едва след това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването. Подобна контролна стрелба е типична за руските военни, но е възможно сега да е направена с цел да обърка разследващите. Изяснява се колко точно пъти е натиснал спусъка убиецът. Свидетели дават противоречиви показания, някои говорят дори за пет изстрела.

 

Припомняме, че убийството му бе повод за коментари в Народното събрание. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков излезе с позиция във Facebook: „Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати”.

 

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов също коментира покушението срещу Алексей Петров, като отправи и критика към правителството. „Едно е ясно - мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик?”

 

Тогавашният лидер на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция във Facebook, тя отправи критики към кабинета: „Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари. Гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа".

 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов постави редица въпроси в социалната си мрежа, сред тях: „Дали това е началото на гангстерска война и дали Алексей Петров е съдействал в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство? И допълни: „Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. То ясно показа, че държавата и службите са слаби. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел”.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира убийството така: "Да се надяваме, така както при предишните два атентата, да бъдат задържани извършителите".

 

Лансираната  от някои кръгове биография на Петров-Трактора го представя като успешен бизнесмен, преподавател и експерт по корпоративна сигурност.

 

Всъщност той завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност под разпореждането на Шесто управление на държавна сигурност. Митологизиран от същите кръгове като участник в международна акция по неутрализиране на известен терорист на българска територия. Оказа се, че това е пълна измислица.

 

Трактора бе главен обвиняем по делото "Октопод". В съдебната зала десетки свидетели разказаха потресаващи факти на насилие, рекет и заграбване на бизнеси от Алексей Петров. В един момент от делото бе отрсанен наблюдаващият прокурор, а след това и съдията. Процесът бе прехвърлен в съществуващия тогава специализиран съд, където Трактора бе оправдан.

 

През годините са правени два пъти той да бъде ликвидиран - неуспешни. Някои експерти твърдят, че всъщност  опитите са три. Така или иначе се стига до 16 август 2023 г., коагто на Витоша, недалеч от София той е прострелян смъртоносно. Досега разследващите не са разкрили покушението, малко вероятно е да бъдат разобличени узвършителите и поръчителите.

 

На  погребението му се появиха бизнесмени и дори политици.

 

Малко се говори обаче, че новината за неговото убийство предизвика радост в средите на стотици  хора, рекетирани, мамени, малтретирани физически и психически от Алексей Петров-Трактора.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2177 |16.08.2024 33 опасни произшествия с влакове у нас . 12| 2182 |16.08.2024 Продължава разследването по кредита от 150 млн., Мавродиев и Гайтански. Ще остане ли в ареста задържаният управител на "Роудуей кънстракшън"? . 31| 4674 |16.08.2024 Г. Лозанов: Без никаква пропаганда в училищата, особено руска. Е. Минчев: Лордея се с Вас, г-н Президент! . 8| 2188 |16.08.2024 Руски стратегически бомбардировач се разби в Сибир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads